Geslaagde GBC Safari in Eindhoven Spoorzone
Green Business Club Nederland organiseerde na twee coronajaren weer een live-safari door één van de gebieden van de zestien lokale clubs. GBC Eindhoven Spoorzone heette de circa tachtig deelnemers welkom in hun inspirerende gebied vol ontwikkelingen. De mooie initiatieven, de leuke deelnemers en het zonnige weer zorgden samen voor een succesvolle middag vol energie.
Eline Kik (directeur GBC Nederland) en Robert Koolen (voorzitter GBC Eindhoven Spoorzone) verwelkomden de vele bestuursleden, participanten, partners van diverse lokale GBC’s en andere geïnteresseerden. In een korte presentatie komen de vele impactvolle projecten van het gebied Eindhoven Spoorzone aan bod en vertrekken de groepen het gebied voor presentaties van initiatiefnemers.
Trudo Toren
In het hart van Strijp-S staat de Trudo toren als zeventig meter hoge groene oase te pronken. In het eerste verticale bos van Nederland zijn 125 appartementen gevestigd. Het indrukwekkende ontwerp van de vermaarde architect Stefano Boeri heeft zijn eerste toren in Milaan voor de high society, maar in Eindhoven is het voor de sociale huursector – een wereldwijd unicum. Doordat elke loft beschikt over een balkon met groenbakken – welke verzorgd worden door een speciale hovenier – biedt de Trudo Toren in totaal ruimte aan maar liefst 125 volwassen bomen, waarvan sommige tot 6,5 meter hoog zijn. In en aan de toren groeien en bloeien meer dan 5.200 struiken en planten, klimmers en hangers. Al deze bomen, struiken en planten zijn op jaarbasis goed voor 50.000 kilo CO2-absorptie en 13.750 kilo zuurstof. Alle bomen en planten zijn zorgvuldig geselecteerd dankzij een samenwerking tussen Laura Gatti (Italiaanse botanist), Dupré Groenprojecten en boomkwekerij Van de Berk in Sint-Oedenrode opdat ze optimaal kunnen leven in de hoogte en er er ieder seizoen groen te zien is. De bomen van de Trudo Toren zijn al in 2018 aangekocht, waardoor de wortels alvast wennen aan de toekomstige omgeving in een kleinere ruimte.
E-waste Arcade
Een andere speler in het gebied is E-waste Arcades, die als motto hebben: ‘Let’s make recycling fun!’. De maatschappelijk betrokken designstudio zet haar creativiteit in om menselijk gedrag positief te beïnvloeden tot duurzamer handelen in de transitie naar de circulaire economie. Gamefication is een goede methode om het onderwerp op een originele manier onder de aandacht te brengen en mensen aan te zetten om te recyclen. De presentatie van E-waste Arcade was dan ook een quiz om ook voor de safari-deelnemers de kennisoverdracht speels te houden. Met vragen als ‘hoeveel kilo papier printen we per persoon, per jaar?’, ‘waar staat VANG voor?’ en ‘Is het gebruik van herbruikbare koffiemokken per januari 2024 een aanbeveling of verplichting voor kantoren?’, werd de kennis op scherp gesteld. Weet jij de antwoorden? Check ze onder aan de pagina.
Knoop XL
Gemeente Eindhoven toont de gebiedsontwikkeling rondom het centraal station: Knoop XL. Tijdens de safari worden de deelnemers meegenomen in het twintigjarenplan dat het gebied van grofweg het PSV-stadion in het westen tot aan de rivier de Dommel aan de oostkant van Eindhoven omvat. De gebiedsontwikkeling is een volledige transformatie waar straks 9000 nieuwe woningen zijn gerealiseerd in een gebied dat tot nu toe vooral asfalt heeft met slecht 200 woningen. Het belang van placemaking wordt benadrukt, dat alvast de juiste energie van Eindhoven (onconventioneel denken en samenwerken) in het gebied brengt. Cultuur en design worden ingezet, opdat ook de buurt aangehaakt blijft.
Struikrovers
Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaande planten en struiken verloren, omdat het moet wijken voor sloop of renovatie van woonwijken. Dat is een doorn in het oog voor Struikrovers, een initiatief waarbij er op pro-actieve wijze bestaand groen uit voor-en achtertuinen worden ‘geroofd’ en deze in de omgeving een nieuwe bestemming geven. Het initiatief is ontstaan in Eindhoven en is inmiddels een landelijke stichting. Samen met bewoners uit de buurt in opdracht van woningcorporaties, projectontwikkelaars of gemeenten vindt het struikroven plaats. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte of in een special Roverstuin, waar er eentje van in Strijp-S staat.
De zonnige safari werd afgesloten met een netwerkborrel en een diner voor de voorzitters van de zestien Green Business Clubs in het land, waar tijdens een brainstorm samen hebben nagedacht over projecten, ambities en het maken van impact. Dank aan alle aanwezigen, onze lokale participanten en landelijke partners voor al het enthousiasme en de grote inzet!
Volgend jaar een nieuwe safari, wil je die niet missen?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wil je alle foto’s zien? Bekijk ze in het online album!
ANTWOORDEN E-waste Arcades voorbeeldvragen:
1. Gemiddeld print een persoon 6,7 kilogram per jaar, waarvan 1/3 binnen 1 week weer in de prullenbak belandt.
2. VANG is het overheidsprogramma om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen en staat voor Van Afval Naar Grondstof.
3. Het is een aanbeveling vanaf 2024. Wel moet op dat moment 75% van de niet herbruikbare koffiemokken ‘hoog recyclebaar’ zijn en vanaf 2026 moet dit 90% zijn.