Gepost door Green Business Club - Beatrixkwartier
2023/07/05 geplaatst in Energie

Geslaagde bijeenkomst eindpresentatie Gebouwenscans

Op 26 juni jl. werden onder het genot van een heerlijke vegetarische lunch de resultaten van de Gebouwenscans gepresenteerd. Ook de beheerders van panden waren van harte welkom om de presentatie van resultaten en mogelijke maatregelen bij te wonen. Opvallend was dat de participanten al veel doen aan energiebesparing. 

Wat zegt het hebben van een energielabel A over hoe ver je bent in de reis naar Paris Proof ? De participanten zijn continu bezig om te kijken waar en hoe energie kan worden bespaard in de panden. Uit de analyse bleek dat voor een WEii factor van 70 nog stappen te zetten zijn. Denk bijvoorbeeld aan overlap in koelen en verwarmen tijdens kantooruren en GBS instellingen buiten openingstijden.

Drie gebouwenscans voor GBC Beatrixkwartier 
Onze participanten CAK, FMO en Rode Kruis Nederland hebben de mogelijkheid gekregen om een gebouwenscan te laten uitvoeren. Equans ontving de opdracht om dit voor onze GBC- participanten te analyseren. We zijn gestart in maart met een kick-off van dit deelproject. Eerst werd data verzameld, hier zat behoorlijk wat werk in. Soms was het lastig om de juiste informatie boven tafel te krijgen. Vervolgens vonden in mei drie afzonderlijke gebouwenscans plaats.

Een kleine greep uit mogelijke maatregelen: aanpassingen van klimaatinstellingen, slimme AI-based GBS sturing toepassen om installaties energiezuiniger aan te sturen zonder in te leveren op comfort, Co2- meters, zonnepanelen op het dak en ook met verlichting voorzien van daglichtregeling, kan behoorlijk winst worden behaald (quick wins). Al met al was het een geslaagde middag.

Energiebesparingsplicht?
Sinds 2023 moeten veel bedrijven rapporteren over genomen maatregelen omtrent energiebesparing. Heeft u een energiebesparingsplicht? Dan moet u hierover eens in de 4 jaar rapporteren aan uw bevoegd gezag, zoals gemeente of provincie. Klik hier voor meer informatie over energiebesparingsplicht en klik hier voor een snelle check stappenplan rapportageplichten energiebesparing.

Als onderdeel van de subsidie ‘Versneld Energie Besparen’ van de Energiebespaarcoalitie van BZK konden drie participanten een gebouwenscan laten uitvoeren. Eind 2019 tekenden verschillende participanten (MN, NN, WTC The Hague, gemeente Den Haag, Bouwinvest en Cromwell Property Group) van GBC Beatrixkwartier een ambitieverklaring om voor 2030 energieneutraal c.q. Paris Proof te zijn. In 2022 werd Equans al gevraagd om een analyse ‘routekaart’ te maken waar we staan op weg naar energieneutraal 2030. Deze gebouwenscans met aanwijzingen voor mogelijk te nemen maatregelen helpen ons gebied op pandniveau weer een stap verder op weg naar Paris Proof. 

Meer informatie
Wil je meer informatie over dit project of GBC Beatrixkwartier? Neem dan contact op met Özlem Yalvaç via ozlem@greenbusinessclub.nl