Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2022/01/25 geplaatst in Algemeen

GBCU Jaarplan 2022 online!

Een nieuw jaar om verder te gaan met het verduurzamen van het Stationsgebied! Het afgelopen jaar is er veel gerealiseerd, ondanks de impact van COVID-19 die nog steeds onder ons is. Voor dit jaar staan er veel duurzame initiatieven op de planning, waaronder een GBCU Hackathon Zero Waste! Het GBCU-jaarplan voor 2022 is af en daar spat de ambitie van af. De verschillende werkgroepen hebben de lat hoog gelegd.

Allereerst willen we iedereen hartelijk bedanken voor de inzet, activiteiten en betrokkenheid in het afgelopen jaar. Benieuwd naar de plannen voor 2022? Je leest er meer over in ons GBCU-jaarplan 2022! Hieronder volgt een korte overzicht per werkgroep.

Werkgroepen
Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) bestaat uit vier werkgroepen: Energietransitie, Levendig, Zero Emissie Goederenvervoer en Circulair. Deze werken aan concrete projecten die bijdragen aan de doelstellingen.

Werkgroep Energietransitie
De werkgroep zet zich in voor het versneld energieneutraal maken van het stationsgebied in 2030.
Voor 2022 zijn er de volgende ambities:
– Afronden van de Routekaart studie die een roadmap naar ‘Utrecht Centraal energieneutraal in 2030’ biedt voor participanten in het gebied
– Uitvoeren van de Routekaart
– Niet-koplopers enthousiasmeren het convenant te laten ondertekenen of mee te doen
– Organiseren van een GBCU Café
– Kennissessie en CEO ontbijt om commitment te behouden
– Organiseren van één zichtbare activiteit, bijvoorbeeld aanhaken bij Nacht van de Nacht

Werkgroep Levendig
De werkgroep zet zich in om per jaar een aantal projecten te realiseren die blijvend impact hebben op het stationsgebied. Drie mooie projecten staan dit jaar centraal:
– Climate Proof 030
– Duurzaam Daklandschap
– Spoortunnels in de spotlight

Werkgroep Circulair
Onder de visie dat circulair een basisvoorwaarde is om invulling te geven aan ‘Green’ van Green Business Club, houdt de werkgroep zich dit jaar bezig met twee richtlijnen:
– Project Zero Waste: GBCU Hackathon Zero Waste
– Onderzoek en kennisloket

Werkgroep Zero Emissie Goederenvervoer
Participanten van GBCU committeerden zich aan emissievrije belevering in 2025 door ondertekening van Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek. De werkgroep werkt hieraan samen met CiloLab en bieden een 12-stappenplan om tot zero emissie te komen. Dit betekent dat er voor 2022 drie projecten op de planning staan:
– Poortonderzoek
– Verminderen van CO2 door inzet van een catalogus bestaande uit lokale leveranciers
– Zero Emissie met twee nieuwe segmenten goederenstromen (bouwlogistiek en Multi-tenant kantoren)