Gepost door Green Business Club Zuidas
2021/02/15 geplaatst in Algemeen, Logistiek

GBC Zuidas stimuleert lokaal inkopen met brochure van lokale ondernemers

Uit poortonderzoeken blijkt dat een hoop een hoop vervoersbewegingen gereduceerd of voorkomen kunnen worden. Bijvoorbeeld door lokaal in te kopen. Om het lokale aanbod op de kaart te krijgen, maakt GBC Zuidas een online brochure van lokale ondernemers. Twee vliegen in één klap: minder vervoersbewegingen én bedrijven zetten zich in voor de lokale middenstand.

In 2018 ondertekende GBC Zuidas de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek, waarmee de ambitie wordt uitgesproken in 2025 emissievrij te worden beleverd. Uit ‘poortonderzoeken’ bij verschillende gebouwen blijkt dat bedrijven producten en diensten laten komen van buiten Amsterdam die ook in het gebied te vinden zijn. Denk aan bloemen, fruit, gebak, cadeaus en stomerijdiensten. Dit veroorzaakt onnodige vervoersbewegingen en drukte in het gebied.  Participanten van GBC Zuidas hebben daarnaast een steeds grotere sociale agenda, waarbij ze lokaal impact willen maken. De opdracht om minder vervoersbewegingen te bewerkstelligen gaat hand in hand met het maken van lokale impact als de grote corporates bewuster inkopen en een duurzame relatie aangaan met de lokale middenstand. Door lokaal in te kopen wordt de positie van ondernemers in en rond Zuidas versterkt, wat bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad.


In 2020 is door Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Zuid in samenwerking met Green Business Club Zuidas een enquête uitgevoerd onder 35 lokale ondernemers, om de bereidheid om samen te werken aan verduurzaming te peilen. Hieruit bleek dat ondernemers graag samenwerken, maar kennis, tijd en middelen missen. GBC Zuidas maakt een catalogus om lokale ondernemers te presenteren aan in het gebied. Hierin worden verschillende duurzaamheidsaspecten belicht, zodat inkopers een goede keuze kunnen maken. Hoe wordt deze catalogus onderdeel van de inkoopstrategie, waardoor duurzame relaties met lokale ondernemers kunnen worden opgebouwd?  Een tweede stap is deze lokale ondernemers ondersteunen in de behoefte aan verduurzaming van hun eigen bedrijfsvoering, denk hierbij aan zero emissie belevering, zelf óók lokaal inkopen, of slimmer omgaan met afval.

Meer weten? Neem contact op met Diederik Imfeld | diederik@greenbusinessclub.nl.