2023/04/07 geplaatst in Algemeen, Circulair, Groen, Logistiek, Mensen

GBC Zuidas en GBC Sloterdijken duurzame koplopers van Amsterdam

Samen wérken aan duurzaamheid en leefbaarheid. Dat is een vooruitstrevende ambitie van Gemeente Amsterdam en zo zijn er meerdere disciplines vanuit de gemeente betrokken. Na een selectieprocedure, zijn Green Business Club Zuidas en Green Business Club Sloterdijken in 2022 met een concreet project benoemd tot koploper duurzame ondernemerscollectieven.

De koplopersgroep duurzame ondernemerscollectieven is door Gemeente Amsterdam begeleid in het opschalen van projecten die kansen bieden voor de gehele stad. Meerdere disciplines vanuit de gemeente zijn nauw betrokken bij deze Koplopersgroep. Hiermee worden projecten een gezamenlijke verantwoordelijkheid, waardoor afstanden verdwijnen. Er wordt met elkaar gekeken naar wat wel kan en na een selectieprocedure zijn er zeven ‘koplopers’ uitgekozen, waaronder Green Business Club Zuidas en Green Business Club Sloterdijken.

Minder vervoersbewegingen en stimuleren van duurzame ondernemers
Green Business Club Zuidas heeft in 2021 de Zuidas Catalogus gepresenteerd, waarmee lokale (duurzame) ondernemers worden gepresenteerd aan grote Zuidasbedrijven met als doel minder vervoersbewegingen en het stimuleren van duurzame ondernemers in de buurt. Doordat GBC Zuidas deelnam aan de koplopersgroep is kennis gedeeld met andere collectieven en krijgt de catalogus een vernieuwde versie. Ook wordt in 2023 gewerkt aan een lokale bezorgservice waardoor producten, zoals lunches, bloemen en cadeaus uitstootvrij kunnen worden geleverd.

Podcast over circulaire economie
Green Business Club Sloterdijken heeft als duurzame koploper met studenten van het ROC van Amsterdam een podcast gemaakt over de circulaire economie. Door kennis op te doen bij bedrijven in het gebied en inspiratie te vinden in natuurgebied De Bretten, hebben studenten geleerd wat de circulaire economie inhoudt. GBC Sloterdijken heeft als wens uitgesproken dat deze samenwerking wordt gecontinueerd.

Benieuwd naar de podcast van GBC Sloterdijken en naar andere groene en duurzame voorbeelden van ondernemerscollectieven in Amsterdam? Lees het hier.