Gepost door Green Business Club Zuidas
2022/10/15 geplaatst in Algemeen

GBC Impact Café geeft inspiratie voor CSR-beleid

Waar ligt het CSR beleid in de organisatie? Hoe zorg je als CSR-, MVO-  of duurzaamheidsmanager voor het maken van impact? Het GBC Impact Café stond in oktober in het teken van duurzame CSR ambities en -beleid om samen te kijken waar de projectbehoefte ligt voor de komende jaren.

In de bijzondere Thomaskerk, midden in Zuidas, staat inspiratie en zingeving centraal. Een mooie plek om tijdens het GBC Impact Café kennis te delen over duurzaam beleid. Het GBC Impact Café vervangt de tweejaarlijkse programmaraad, met als doel kennis te delen over CSR-beleid van participanten. Waar is behoefte, waar liggen kansen, wat is er nodig om die te pakken. Dit najaar nodigden we de managers uit die bij onze participanten verantwoordelijk zijn voor het strategische duurzame beleid, dat bij veel organisaties onder de noemer CSR, ESG of MVO valt.

Acht nieuw participanten
In het afgelopen half jaar heette Green Business Club Zuidas acht nieuwe participanten welkom: KPN, Van der Valk, Lexence, Webfleet Solutions, Van Lanschot, Vermaat, Chanel en ROCvAF. De toename van nieuwe organisaties en bedrijven laten samen met de lijst aan projecten zien hoeveel impact je kan maken wanneer je kennis deelt en samen werkt.

Tijd voor de eiwittransitie
Roel Duncker, lid van het kernteam van Young GBC Zuidas daagt de aanwezigen vervolgens uit om na te denken over de eiwittransitie binnen hun organisatie. Overstappen naar catering met plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten, heeft een grote positieve impact op de voetafdruk van organisaties. Er is onder participanten veel draagvlak om deze transitie in te zetten. Deels is dit al gedaan en andere organisaties zijn gestart. Young GBC Zuidas roept bedrijven op de eiwittransitie serieus te nemen en in de komende maanden wordt met cateraars samengewerkt. Ook zetten studenten en scholieren van AICS, Rietveld Academie, ROC van Amsterdam en VU een campagne op in aanloop naar de Week zonder Vlees.

Wet- en regelgeving als aanjagers
Duurzame ambities hebben de afgelopen jaren binnen organisaties steeds meer draagvlak gekregen. Naast morele of financiële drijfveren, komt daar (meer) wetgeving bij als motivatie om bijvoorbeeld C02-normeringen beter in beeld te brengen. Het Impact Cafe biedt de ruimte om hier kennis over te delen. Thema’s als wet- en regelgeving, social return, meetbaarheid, best practices, samenhang van sociale en duurzame projecten, educatie, draagvlak bij collega’s en CO2-compensatie geven inhoud aan de komende kennissessies en Impact Cafés. Op 15 november organiseert GBC Zuidas de eerste kennissessie. In samenwerking met Sinzer/Grand Thornton worden bedrijven geïnformeerd over Europese regelgeving, CSRD.

Meer weten over CSR-beleid? Neem contact op met Diederik Imfeld, projectmanager GBC Zuidas.