2018/07/13 geplaatst in Afval, Algemeen, Klimaat, Logistiek, Mobiliteit

ENGIE verzorgt coole hub tijdens Vierdaagse

Op het Kelfkensbos in Nijmegen verrijst deze week een centraal duurzaam koelhuis van ENGIE, waar horecaondernemers op en rond het plein samen gebruik van maken tijdens Vierdaagsefeesten. Leveranciers hoeven minder transportkilometers te maken voor de bevoorrading en de distributie van koelhuis naar horeca gebeurt milieuvriendelijk.  Deze coole hub is een voorbeeld hoe invulling gegeven kan worden aan de ambitie van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES), dit jaar ondertekend door GBC Utrecht Centraal en GBC Zuidas.

Groene distributie
Een aantal horecaondernemers op en rond het Kelfkensbos maken gebruik van de hub. Met één centraal koelhuis hoeven hun leveranciers niet allemaal afzonderlijk naar de horecazaken om te bevoorraden waardoor minder kilometers worden gereden. Dat scheelt aanzienlijk in brandstof en CO2-uitstoot. Ook gebeurt de distributie van het koelhuis naar de horecagelegenheden op een milieuvriendelijke manier. Vanuit Zuidas wordt de pilot met veel interesse gevolgd. Eline Kik, directeur GBC Nederland en GBC Zuidas: “Tijdens het CEO-ontbijt van GBC Zuidas in mei is steun uitgesproken voor de Green Deal ZES. Wij zijn nog in de onderzoekende fase, maar nu al blijkt dat een groot deel van de  inkomende transportstromen gerelateerd is aan voedsel. Mogelijk dat ook in Zuidas er een pilot gedaan kan worden met een koelhuis waar meerdere horecaondernemingen van gebruik kunnen maken om zo bewegingen te verminderen én verduurzamen.  We leren graag van de in Nijmegen opgedane kennis.”

ENGIE
ENGIE is founding partner van GBC Nederland. Zo ondersteunen zij lokale GBC’s. Daarnaast is ENGIE betrokken bij GBC Zaanstad-in-oprichting. Guido Frenken, directeur ENGIE Ventures and Integrated Solutions en voorzitter van GBC Nederland: “Ik loop zelf voor de negende keer mee met de Vierdaagse en wilde iets doen om dit geweldige feest ook duurzamer te maken. Het concept is zeker nog niet uitontwikkeld, maar we gaan de centrale koeling dit jaar gewoon wel doen om  in 2019 te kunnen opschalen. Een groter koelhuiscomplex, beschikbaar voor alle andere horecagelegenheden in Nijmegen, is dan onderdeel van een zogeheten smart grid.”

Hulshoff
Onlangs is Hulshoff partner geworden van GBC Nederland. Met in een aanbouw-zijnde distributiecentrum dat door een groot zonnedak energieleverend wordt, geven ook zij invulling aan de ambitie van de Green Deal ZES. Zij bieden participanten van lokale Green Business Clubs een pilot aan om gedurende een aantal maanden alle leveringen te laten lopen via de hub van Hulshoff. Zo komt er nog maar een aantal keer per week een elektrische vrachtwagen voorrijden, in plaats van dagelijks meerdere dieselvoertuigen.

Afbeelding: Mathijs Hanenkamp