Gepost door Green Business Club Zuidas
2023/07/18 geplaatst in Energie

Energiebewust koelen: energie besparen tijdens het koelen

Hoe hou je het hoofd koel, de collecties intact en koel je ook nog slimmer om zo energie te besparen? Om onder andere die vragen te beantwoorden, organiseerde Green Business Club Zuidas samen met Green Business Club Sloterdijken en BIZ Knowledge Mile een kennissessie over slim koelen.

Draag bij aan energiebesparing
Jeroen Krol, hoofd Technisch beheer bij het Joods Cultureel Kwartier, en Rooske Gaal, beleidsmaker Duurzaamheid bij de VU, deelden kennis over het koelen binnen hun panden. Wil je ook een bijdrage leveren het besparen van energie en vermijden van piekmomenten? Tijdens de kennissessie zijn diverse waardevolle tips gedeeld die hierbij kunnen helpen. We hebben er een paar eruit gepikt:

  • Het koelproces eerder starten om extreme pieken in energieverbruik te vermijden.
  • In sommige gevallen kan het verkorten van de openingstijden een mogelijke oplossing zijn om energie te besparen. Het is echter belangrijk om de potentiële impact op de gebruikerservaring en het comfort in overweging te nemen.
  • ’s Nachts koelen in plaats van overdag. Door ’s nachts te koelen, kan gebruik worden gemaakt van de natuurlijke koelere omgeving om de kantoorruimte af te koelen, waardoor er minder energie nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken.
  • Het aanpassen van het verwachtingspatroon kan een waardevolle benadering zijn om de energie-efficiëntie te verbeteren. Het is echter belangrijk om te erkennen dat dit gepaard kan gaan met veranderingen in de gebruikerservaring en dat communicatie en bewustwording essentieel zijn om eventuele weerstand te overwinnen.
  • Het gebruik van sensoren voor aanwezigheidsdetectie kan een handige tool zijn om het energieverbruik te optimaliseren.
  • Het hanteren van een gebruikershandleiding kan nuttig zijn om gebruikers bewust te maken van de optimale instellingen en bedieningsmethoden van een systeem.

De sessie werd afgesloten door Paul de Kok, energieconsultant bij EQUANS, die technische tips en tricks bood. Waar kan je morgen al mee beginnen op het gebied van slimmer koelen en hoe creëer je een energie-efficiënt koelsysteem?

Meer weten
Benieuwd naar nog meer tips? Of wil je meer weten? Bekijk de kennissessie hieronder!