Gepost door Green Business Club - Bunnik
2021/11/19 geplaatst in Groen, Klimaat

Eerste Nederlandse detentiedak bij onze participant Vrumona!

Op het bedrijfspand van Vrumona in Bunnik is vorige maand het eerste Detentiedak van Nederland geplaatst. Op 8 november is het 588 m2 tellende groendak feestelijk geopend door lokaal wethouder Jocko Rensen. Dankzij dit innovatieve groendakconcept wordt de kans op wateroverlast door extreme neerslag op het terrein drastisch verminderd.

Innovatief blauw-groendakconcept tegen wateroverlast
Het Detentiedak is een groendaksysteem waarbij het regenwater dat op het dak valt, tijdelijk wordt opgevangen en vervolgens vertraagd wordt afgevoerd. Bij een normaal dak, zonder begroeiing, komt de neerslag onmiddellijk via de regenpijp in het riool terecht. In dat geval kan het bij hoosbuien gebeuren dat de riolering overspoeld wordt en de straten blank komen te staan. Een Detentiedak kan zelfs in volledig verzadigde toestand hemelwater bergen en op gecontroleerde wijze afvoeren. Hierdoor voldoet het groendaksysteem aan de waterparagraaf, hemelwaterverordening en/of andere, groeiende eisen van gemeenten en waterschappen.

Gezonde voedingsbodem
Binnen de provincie Utrecht zijn de laatste jaren meerdere groene initiatieven ontstaan waaraan ook bedrijven mee kunnen doen. Zo heeft Detentiedak-leverancier Sempergreen kortgeleden de Intentieverklaring Klimaatadaptief Bouwen van de Provincie Utrecht ondertekend met het doel om de regio Utrecht klimaatrobuuster te maken. Ook zijn zowel Vrumona als Sempergreen participant van Green Business Club (GBC) Bunnik. Dankzij dit groene initiatief zijn de bedrijven met elkaar in contact gekomen en hebben ze dit ambitieuze project weten te realiseren.

Sjors Wessels van Sempergreen, participant van GBC Bunnik: “Wij zijn erg blij met de uitgebreide samenwerking die tot stand is gekomen om dit innovatieve project te realiseren. Het laat zien dat lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid een gezonde voedingsbodem kunnen zijn voor projecten die de regio klimaatrobuuster maken. Zo zet Vrumona met behulp van dit initiatief een mooie eerste stap op het gebied van de waterproblematiek rondom het bedrijventerrein.”

Meer informatie
Meer weten over het detentiedak? Kijk op detentiedak.nl of neem contact op met Ragnhild Scheifes, programmamanager GBC Bunnik via: bunnik@greenbusinessclub.nl