Gepost door Green Business Club Zuidas
2018/04/13 geplaatst in Algemeen, Duurzaamheidsverslag

Duurzaamheidsverslag 2017: van mooie ideeën naar concrete acties

Het thema duurzaamheid heeft haar geitenwollen sokken imago allang ingeruild voor kekke hakken en strakke pakken. De corporate wereld heeft duurzaamheid omarmd. Imago, zal een cynicus zeggen, maar het Duurzaamheidsverslag Zuidas 2017 laat zien dat mooie ideeën in Zuidas daadwerkelijk worden omgezet in concrete acties.

In aanwezigheid van tout Zuidas werd de zesde editie van het Duurzaamheidsverslag Zuidas gepresenteerd in Circl, het nieuwe circulaire paviljoen van ABN AMRO op het Gustav Mahlerplein. Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en gemeente Amsterdam publiceren jaarlijks het Duurzaamheidsverslag, met hierin de belangrijkste initiatieven en maatregelen op het gebied van duurzaamheid van het afgelopen jaar verzameld.

Een greep uit de resultaten
In 2017 heeft het ontmoedigen van autogebruik door Zuidasbedrijven geresulteerd in een afname van autogebruik ten gunste van het openbaar vervoer. Nieuwe woon- en kantoorgebouwen scoorden hoog op duurzaamheid, werden voorzien van zonnepanelen en groene daken en aangesloten op het warmte- en koude netwerk. Bedrijven maakten onderling afspraken om samen te kiezen voor groene stroom en de gemeente Amsterdam maakte een prachtig groenplan voor Zuidas, om dit dichtbebouwde stukje stad aangenaam te maken en te houden voor mensen én dieren.

Leefbaar
Ook leefbaarheid is een belangrijk aspect van duurzaamheid; een gebied dat er prettig uitziet en goed aanvoelt, waar sociale cohesie is en waar mensen graag verblijven, is een gebied dat toekomstbestendig is. Verschillende mooie sociale- en kunstprojecten hebben hier aan bijgedragen zoals lunches voor ouderen in de buurt en bijvoorbeeld Art Zuid. Onder bedrijven werd bovendien een groot bedrag opgehaald voor de Voedselbank Amsterdam, waarmee zij een elektrische bakbrommer kunnen aanschaffen voor distributie van hun producten.

Eten en drinken
Het verslag staat dit keer in het teken van voedsel en laat zien hoe eten en drinken impact heeft op alle aspecten van een duurzame maatschappij. Hoe kunnen we aan- en afvoer slimmer en duurzamer regelen in Zuidas? Hoe kunnen we voedselafval verminderen en restafval goed verwerken? Deze onderwerpen worden in dit verslag extra uitgelicht. Daarnaast geeft hoogleraar Voeding en Gezondheid van de VU Jaap Seidell in een interview zijn visie op duurzame voedselproductie en consumptie.

Kennis delen
Green Business Club Zuidas, Hello Zuidas en Zuidas, gemeente Amsterdam brengen ieder jaar een verslag uit van alle duurzame projecten en initiatieven die in Zuidas hebben plaatsgevonden. Zuidas is de enige kantorenlocatie in Nederland die als gebied een jaarlijks duurzaamheidsverslag uitgeeft. Dit verslag geeft een goed beeld van wat er is bereikt op dit gebied, en dient als een monitoringsinstrument om duurzame ambities te toetsen. Bovendien willen bovengenoemde organisaties met dit verslag kennis delen en andere organisaties inspireren.

Lees hier het Duurzaamheidsverslag 2017