2024/06/07 geplaatst in Algemeen, Energie

Het belang van Duurzaamheidsloketten

In de race naar een duurzamere toekomst worden duurzaamheidsloketten steeds meer erkend als essentiële hulpmiddelen voor bedrijven. Deze loketten begeleiden bedrijven bij het implementeren van duurzame maatregelen. Binnenkort opent in Zaanstad een nieuw duurzaamheidsloket in samenwerking met GBC Zaanstad: ‘Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven’. We spraken met Teun Bokhoven over zijn ervaringen met een servicepunt in Gouda. Maar wat zijn duurzaamheidsloketten precies, waarom zijn ze zo belangrijk, en wat zijn de ervaringen tot nu toe?

Onafhankelijk advies en ontzorgen
Een duurzaamheidsloket of een servicepunt biedt bedrijven ondersteuning bij het nemen van concrete stappen richting duurzaamheid. Of het nu gaat om het installeren van zonnepanelen, het verminderen van energieverbruik, of het overstappen naar groene energie, het loket helpt de ondernemer en het bedrijf met begeleiding op maat. Het helpt bedrijven om obstakels te overwinnen en maakt de weg naar een groenere bedrijfsvoering helder en haalbaar.

Ervaringen
Verschillende Green Business Clubs (GBC’s) hebben al ervaring met duurzaamheids- of energieloketten. Het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland is een goed voorbeeld van zo’n initiatief. Dit servicepunt helpt bedrijven in Midden-Holland om duurzamer te worden door hen persoonlijk te begeleiden bij het implementeren van energiemaatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen en het verminderen van energieverbruik. In de afgelopen anderhalf jaar zijn meer dan 150 bedrijven ondersteund en zijn, of worden binnenkort, meer dan 10.000 zonnepanelen bij die bedrijven geplaatst.

In Zaanstad staat de lancering van een duurzaamheidsloket gepland, waarbij wethouder René Tuijn tijdens de Safari van 25 juni de aftrap zal geven. Ruben Uitendaal, voorzitter van GBC Zaanstad, zegt: “Het duurzaamheidsloket is een samenwerking tussen de gemeente en GBC Zaanstad. Met het loket bereiken we bedrijven en versnellen we de verduurzaming van zowel individuele bedrijven als de regio. Hulpvragen van bedrijven kunnen leiden tot collectieve oplossingen. Het is belangrijk dat iedereen op het bedrijventerrein betrokken is bij het loket. Naast het beantwoorden van hulpvragen, zoeken we ook proactief contact met bedrijven om hen te inspireren om aan de slag te gaan.”

Ervaringen van lokale GBC’s
Uit gesprekken met lokale GBC’s blijkt dat duurzaamheidsloketten en servicepunten een cruciale rol spelen in het versnellen van de energietransitie. Teun Bokhoven, voorzitter van het Duurzaamheidsplatform Gouda, benadrukt het belang van samenwerking en organiserend vermogen. Hij ziet een groeiende bereidheid bij bedrijven om duurzame maatregelen te nemen, maar erkent dat veel ondernemers moeite hebben om de juiste stappen te zetten. Het Servicepunt Energietransitie Bedrijven Midden-Holland biedt hierbij ondersteuning door het hele proces te begeleiden.

Diederik Imfeld, waarnemend directeur van Green Business Club Nederland, benadrukt het belang van publiek-private samenwerkingen en kennisdeling. Hij wijst op het succes van projecten zoals het Actienetwerk 15% GasTerug van de Metropoolregio Amsterdam, waar praktische kennis en projectaanpak worden gedeeld om energiebesparing te bevorderen.

Doe je mee?
Energie- en/of duurzaamheidsloketten spelen een cruciale rol in het ondersteunen van bedrijven bij het implementeren van duurzame maatregelen. Door praktische ondersteuning, kennisdeling en samenwerking helpen ze bedrijven om obstakels te overwinnen en de weg naar een groenere toekomst te effenen. Met een toenemende urgentie en groeiende wil bij bedrijven om duurzamer te worden, zijn deze loketten onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. Heb je interesse om hier stappen in te zetten? Neem dan contact met ons op diederik@greenbusinessclub.nl