Die verwarming kan wel wat lager: deze 5 bedrijven hebben in de afgelopen maanden de knop omgezet
Vanuit het actienetwerk 15% GasTerug is er een plan van aanpak opgesteld voor collectieve quick wins op het gebied van energiebesparing binnen kantoorgebieden. De drietrapsaanpak helpt kantoren naar een energiebesparende situatie toe. Bij stap 1 worden bedrijven gestimuleerd om onnodige verlichting na kantoortijden uit te doen. Voor stap 2 werd er middels een uitgebreide enquête, een inventarisatie gedaan hoe bedrijven omgaan met de klimaatinstellingen. Ging de verwarming wat omlaag in de winter? In hoeverre heb je daar als huurder van een pand invloed op? En hoe ga je om met de aankomende hete zomer?
Bedrijven op Zuidas zijn geactiveerd om de verwarming de afgelopen maanden wat omlaag te draaien. Onder andere deze vijf bedrijven hebben actief de knop omgezet; CMS, Vesteda, de Rietveld Academie, VU en Loyens&Loeff. Van advocatenkantoren tot universiteiten; zoals je ziet kan de knop omzetten overal.
In het kantoor van Vesteda is niet alleen de temperatuur omlaag gezet, ook zijn er aanpassingen gedaan aan de verlichting, is er bewustwording gecreëerd bij de medewerkers en zijn er aanpassingen aan het witgoed gedaan. Hierbij waren inzichten in de verbruiken per periode zeer belangrijk. Via aanpassingen op de graadinstellingen hebben ze hier invloed op uitgeoefend.
Meten is weten
Zoals in het interview met energie consultant Wouter Ellis van Equans ook te lezen is, draait het allemaal om het uitlezen en analyseren van data. Het is handig wanneer er aparte uitleesbare tussenmeters in ruimtes staan, zodat per 15/60 minuten de data kan worden uitgelezen. Zo is ook te zien waar er storingen zijn of defecten die eerst niet bekend waren. Het analyseren is aan de beheertechnicus of beheerder. Als continu in gedachten wordt gehouden ‘hoe kan dit duurzamer en beter?’ kan je puur op de instellingen van de installatie al veel energie besparen.
Ook bij de Gerrit Rietveld Academie zijn ze al langere tijd bezig zijn met het meten en analyseren van data. Arnoud Kortenbout, hoofd Facilitaire Zaken, geeft aan dat ze zich in 2011 hebben gecommitteerd aan een meerjarig plan gefocust op ‘Energy Efficiency’. In 10 jaar tijd hebben ze elk jaar maatregelen genomen om energie te besparen. Van LED verlichting en betere isolatie, tot energie management en het instellen van kloktijden. ‘We zijn eigenlijk altijd aan het monitoren en installaties beter aan het afstellen. Eens in de zoveel tijd komt een partij met informatie, bijvoorbeeld dat er ’s nachts om 4 uur een piek is geconstateerd. Dan gaan we dat onderzoeken. Waar komt dat vandaan? Als je sommige data goed bekijkt, zie je toch dat sommige installatie niet geheel volgens plan lopen. Monitoring is daarom zo waardevol.’
Delen van verandering
Als die verwarming eenmaal omlaag staat, zullen ook de medewerkers dit gaan merken. Bij de enquête onder bedrijven in Zuidas kwam veel naar voren dat de boodschap of simpelweg niet gedeeld werd met medewerkers of dat er een berichtje op intranet werd gezet. Zo kunnen ze zich erop voorbereiden en wellicht een extra laagje kleding meenemen. CMS gaf ook aan dat ze iedereen adviseren om laagjes aan te trekken of mee te nemen zodat je kan inspelen op het veranderende klimaatsysteem. Of het daadwerkelijk gelezen wordt op intranet is nog de vraag. Vaak staat het niet op de prioriteitenlijst van de medewerker omdat het niet direct invloed heeft op het werk. De VU liet weten dat er veel begrip heerst voor het veranderen van de klimaatsystemen, omdat men thuis de urgentie ook voelt.
Huurder van een pand?
Andere participanten van GBC Zuidas geven aan geen invloed te hebben, omdat ze maar een kleine etage huren in een multi-tenant pand. Soms wordt het gezien als de verantwoordelijkheid van de beheerder van het pand en trekken huurders hun handen eraf. Toch kan je als huurder ook zelf wat doen. Kom samen met andere huurders en trek samen op in het eisen van verantwoordelijkheid. Stap samen naar de beheerder van het pand om te vragen of de klimaatsystemen duurzamer kunnen worden ingesteld. Waarom kan de temperatuur niet omlaag in sommige ruimtes? Waarom koelen we tot 21 graden? Kan dat niet wat duurzamer? Het is een kwestie van de stap samen maken en vragen om duidelijkheid. Het is altijd goed om met de beheerder in gesprek te blijven en samen te kijken waar stappen richting energiebesparing en duurzaamheid kunnen worden gezet. Gelukkig geven ook een aantal participanten in de enquête aan in goed overleg met de eigenaren van de panden om niet onnodig te verwarmen en/of te koelen.
De zomer komt eraan! Koel minder koel!
De verwarming staat inmiddels alweer een aantal weken minder te draaien, omdat de lente in volle gang is. Hoe kan je als bedrijf je voorbereiden op de zomer? Instraling van de zon kan het warm maken op kantoren. Thermisch folie en aanvullende koeling in hoekkantoren kan het dragelijk maken voor werknemers om te werken. Het is handig als in afzonderlijke ruimtes de koeling en verwarming met 3 graden omhoog en omlaag kan worden ingesteld. En ook hierbij is het wenselijk om met de beheerder in gesprek te blijven. Moeten we in truien en vesten op kantoor zitten in de zomer? Is die tijd niet geweest? Koel minder koel!
Meer informatie
Wil je meer weten hierover of heb je vragen? Neem contact op met Lara Jongejans via lara@greenbusinessclub.nl.