Gepost door Green Business Club Zuidas
2023/06/20 geplaatst in Groen, Water

Derde editie Groene Dakdiner inspireert en activeert

Beheerders, vastgoedeigenaren, huurders en beleidsmakers; ze waren erbij tijdens de derde succesvolle editie van het Groene Dakdiner. Green Business Club Zuidas organiseerde deze inspirerende avond samen met Allen & Overy, Amsterdam Zuidas, CBRE, Loyens & Loeff en Waternet. Bijna tachtig aanwezigen werden bij Allen & Overy in het Apollo House ondergedompeld in de wereld van groen/blauwe daken. Met als klap op de vuurpijl het succesverhaal van eigenaar Newomij Vastgoed en huurder Allen & Overy die samen het maar liefst 1720 vierkante meter groen/blauw dak hebben gerealiseerd op het Apollo House.

Rotterdamse Dakendagen
Moderator Léon van der Geest, directeur van Rotterdamse Dakendagen, nam de aanwezigen in een vogelvlucht mee door het verhaal van koploper Rotterdam als het aankomt op groene daken. Van een dakakker waar groente op wordt verbouwd, een dakboomgaard, een healing environment, een dakbos met 60 iepen op 30 meter hoogte, een dakpark van 2 kilometer en een dak met 3000 lavendelpotjes om mensen te laten zien wat allemaal kan. Van dansen op daken, een tiny house op een dak, naar daken als podium; het laat mensen op plekken komen waar ze normaal nooit komen. Een wervelende start van een inspirerende avond.

Potentie in kaart gebracht
Na een welkomstwoord door Roland de Vlam, voorzitter van het bestuur van Green Business Club Zuidas, was het Eline Kik, programmadirecteur bij Green Business Club Zuidas, die de aanwezigen gelijk wat huiswerk gaf: “We zijn een club van doen, dus ga op de grote borden kijken naar jouw pand hoe het dak eruit ziet, en kijk wat je morgen gelijk kan doen!”.

De grote geïllustreerde platen met alle daken van vastgoed in Zuidas maakten inzichtelijk of er een groen, grijs, blauw, geel of rood dak is. De aanwezigen werden gedurende de avond geprikkeld en uitgedaagd om naar deze platen te kijken om te zien hoe hun dak ervoor staat. Ook Pieter Jan Jongen, adjunct-directeur Zuidas, deed een oproep: “Vanuit de gemeente zijn we druk bezig met het vergroenen van de openbare ruimte om de kantoren heen. Er zit een groot potentieel bij het huidige vastgoed en ik hoop dat de aanwezige partijen vanavond hun kans pakken.”.

 

 

Succesvolle samenwerking tussen eigenaar en huurder
Het Apollo House, ontworpen door Dirk Rosenburg, mag zich de tweede wolkenkrabber van Amsterdam noemen met zijn 40 meter hoogte. Het Apollo House is een mooi voorbeeld waarbij huurder en eigenaar de kosten en baten voor het blauw/geel/groen dak hebben verdeeld. Paul Huisman, Manager Business & Services bij Allen & Overy, vertelde vol enthousiasme over de verbouwing in 2010. Het is de grootste verbouwing tot nu toe geweest waarbij authentieke oude details van het pand gespaard bleven. Erik Kiep, Technisch Vastgoed manager bij Newomij Vastgoed, tevens eigenaar van het pand, nam de aanwezigen mee in hoe tijdens de verbouwing het pand zo duurzaam mogelijk is gemaakt. Er wordt geen gas gebruikt, er is HR beglazing en aanwezigheid detectie, zodat er nooit onnodige lichten branden.

Het onlangs gerealiseerde multifunctionele dak van Allen & Overy draagt ook bij aan de verduurzaming van het pand. Niet alleen is er rekening gehouden met bijen, is het goed voor de biodiversiteit, heeft het dempende effecten qua geluid en huist het een efficiënte manier van waterberging, het werkt ook isolerend waardoor minder energie verbruikt wordt. Het sedum dak houdt 150 liter water vast per vierkante meter, wat uitkomt op 90.000 liter water in totaal. De ambitie van Green Business Club Zuidas om 25.000m2 waterbergend groen dak te realiseren is met deze aanleg op het Apollo House weer een mooie stap dichterbij!
Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution en uitgeroepen tot Dakheld 2023 tijdens de Rotterdamse Dakendagen, wist ook te vertellen dat onderzoek heeft aangetoond dat groene daken zorgen voor verkoeling en er dus minder airco hoeft te worden gebruikt. Allen & Overy gaat de komende tijd de isolatiewaarden meten en bijhouden.

Vanwege de monumentale status van het pand was het nog lastig om het oorspronkelijke plan om meer dan 300 zonnepanelen op het groene dak te installeren uit te voeren. Bij een rijksmonument speelt de zichtlijn mee. Vanaf de straat dien je niet het groen of de zonnepanelen te zien liggen op het dak. Uiteindelijk is gekozen om het sedum twee meter naar binnen te leggen en daarnaast 144 zonnepanelen op een geschikte plek te leggen. De panelen liggen op de zuidring, omdat deze daar vol in de zon liggen en daarmee de hoogste opbrengst kunnen genereren.

Vincent Koerse, projectleider huisvesting bij de Amsterdam International Community School, wist nog te vertellen dat het kijken op groen daadwerkelijk voor ontspanning zorgt en goed is voor de medewerkers. Bij de International School zorgen ze ervoor dat alle kinderen en leerkrachten naar buiten kunnen kijken met een groene oase als uitzicht.

Hittestress te lijf gaan
Als afsluiter van de avond nam Kasper Spaan, Senior Beleidsadviseur Klimaatadaptatie bij Waternet, de aanwezigen mee door de meest recente facts & values van het Nationale Dakenplan. We moeten in de toekomst steeds slimmer omgaan met water. Groen is cruciaal voor de leefbaarheid van de stad. Het opvangen van water op een groen dak verkoelt en helpt hittestress beter te lijf te gaan: “De ontwikkeling van het dak als waarde-element voor je vastgoed is goed om over na te denken. Meer groen, meer biodiversiteit, met water daarin als cruciale sleutel”, aldus Kasper.

Volledig vegan diner door participant Vitam
De avond was niet alleen boordevol daken inspiratie; ook de smaakpapillen van de aanwezigen werden geprikkeld. Vitam, participant van GBC Zuidas, creëerde een volledig vegan menu met een zo’n klein mogelijke ecologische footprint, gemaakt door Vitam-chef Louis Panken. Met zo veel mogelijk seizoensproducten van Nederlandse bodem, waarbij eerlijke handel voorop staat. Veel producten kwamen uit het Voedselbos in Schijndel. Door de biodiversiteit is een voedselbos één van de meest duurzame manieren voor het verbouwen van voedsel. De aanwezigen konden onder andere genieten van een tartaar van paarse wortel met piccalilly-mayo, granotto van emmertarwe op smaak met oud brood en miso en een kimchy pannenkoekje met licht gerookte gele biet, spinazie en daslookolie. En die daslook? Die plukte Louis gewoon uit het wild!

Deze derde editie van het Groene Dakdiner heeft duidelijk gemaakt dat een blauw/groen dak één van de belangrijke oplossingen voor hittestress is. De urgentie wordt gevoeld en partijen zijn opgeroepen om bij hun eigen vastgoed te kijken wat mogelijk is op dit gebied.

Meer informatie
Wil je meer weten over het Groene Dakdiner of heb je interesse in multifunctionele daken? Neem contact op met Margje Polman Tuin via margje@greenbusinessclub.nl.

Bekijk alle foto’s in de online galerij! Foto’s gemaakt door: Ritchie Damwijk

Het Groene Dakdiner is mogelijk gemaakt door: Green Business Club Zuidas, Allen & Overy, Amsterdam Zuidas, CBRE, Loyens & Loeff en Waternet.