2023/01/18 geplaatst in Algemeen

De duurzame impact van Green Business Clubs in 2022!

Met trots kijken we naar het afgelopen jaar. In 2022 maakten we met zoveel partners, participanten en andere experts uit ons netwerk impact. Zowel landelijk als lokaal werden er mooie projecten gestart, werd er onderzoek gedaan, acties uitgevoerd en nieuwe plannen gemaakt. Kortom: een jaar waarin veel is bedacht, ontwikkeld en gerealiseerd. We geven een greep uit de verschillende projecten met grote dank aan onze brede achterban.

Groei in clubs, groei in impact
GBC Nederland telde in 2022 er een lokale club bij. GBC Fascinatio is officieel opgericht en is inmiddels aan de slag met het verduurzamen van het gebied Fascinatio in Capelle aan den IJssel. Met deze nieuwe club staat de teller nu op zestien lokale GBC’s. Nieuwe mogelijkheden voor Green Business Clubs  in onder meer Den Bosch en Amsterdam Zuidoost worden onderzocht.

Een andere club in oprichting, is er eentje die niet een kleiner gebied, maar een juist een branche beslaat:  Green Hotel Club in regio Amsterdam wordt een impactorganisatie die eveneens samenwerking op het gebied van duurzaamheid stimuleert, met als missie het creëren van bloeiende, hoogwaardige en toekomstbestendige horecabedrijven. We houden je in 2023 op de hoogte van alle clubontwikkelingen!

Kennisdelen in de praktijk
Waarom het wiel opnieuw uitvinden, wanneer er kennis beschikbaar is binnen het gehele netwerk van Green Business Club? Ook in 2022 versterkten we veel gebieden door kennis te delen in diverse kennissessies. Soms landelijk, soms lokaal – maar net waar de meeste vraag is en impact gemaakt kan worden. Was de kennissessie niet in jouw gebied, maar wel interessant? Dan zorgt alle praktische info in de kennisbank als perfect naslagwerk.

Symposiumreeks Energie
GBC Nederland organiseerde een symposiumreeks: ‘Van Ambitie tot Aanpak: ‘Energieneutrale Gebieden’, bestaande uit vier kennissessies. Deze reeks werd afgesloten met een fysieke bijeenkomst bij het ‘GBCU Café: Energieneutrale gebieden’.

GBC x VANG Buitenshuis
In totaal organiseerde GBC Nederland, in samenwerking met VANG Buitenshuis drie kennissessies op het gebied van Zero Waste:
–  Zero Waste: Communicatie & Gedrag
SWILL: voorkomen is beter dan verwerken
Zero Waste: Het einde van de wegwerpbeker?

Lokaal
Verschillende kennissessies vonden ook in de gebieden van lokale GBC’s plaats: van het Groene Dakdiner in Zuidas tot aan het GBCU Café: Zero Emissie in Utrecht. Een breed scala aan thema’s kwam aan bod, waarbij experts, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden elkaar inspireerden en ontmoetten.

Impact door lokale projecten
Het blijft binnen een Green Business Club niet alleen bij kennisdeling, we zijn immers bovenal een DOE-club. Kennis wordt daarom zo snel mogelijk omgezet naar concrete acties.  GBC Zaanstad ging bijvoorbeeld aan de slag met de Circular Furniture Challenge, plaatste GBC Bunnik de eerste ‘GBC band-op-spanningspomp’, en leidde GBC Eindhoven ons rond door hun gebied langs duurzame initiatieven tijdens de jaarlijkse GBC Safari.

Waar lokaal een project startte, volgde het daarna ook in andere gebieden: Lichten uit! GBC Zuidas startte het project ‘Zuidas doe(t) het licht uit’, waar wordt gewerkt naar een Zuidas waar ’s nachts structureel geen onnodige lichten branden. Dit kreeg navolging in Amsterdam Sloterdijken en Rotterdam: ‘Sloterdijken doe(t) het licht uit’ en ‘Rotterdam doe(t) het licht uit’. Inmiddels zijn ze in nog meer gebieden gestart.

Meer informatie
Wil je meer weten over Green Business Club of vind je dat er één in jouw regio ontbreekt? Neem contact op met Eline Kik via eline@greenbusinessclub.nl voor meer informatie of om te kijken naar de mogelijkheden voor een Green Business Club in jouw regio.