De beschikbare reststromen voor de Circular Challenge
In september 2022 gaat de 4e editie van de Circular Challenge van start. Dit is de uitdaging waar deelnemers circulaire producten ontwerpen en maken van Zaanse reststromen. Onze participanten stellen een diversiteit aan reststromen beschikbaar voor de challenge. We geven je een sneak peek van de materialen en hun herkomst!
PVC pijpen – STURM B.V.
Het PVC is gebruikt als riool. Het komt uit onze werken waar we riolering moeten vervangen. Het PVC komt soms beschadigd uit de grond, dan kan het niet meer worden hergebruikt. Vaak is het al oud, 40 jaar bijvoorbeeld. Als dat vanuit een zuurstofarme omgeving in de buitenlucht komt onder invloed van zonlicht kunnen we bij hergebruik de kwaliteit niet garanderen.
Het materiaal is puur PVC, met soms wat grond eraan. We hebben de buizen waar vuil water doorheen is gelopen eruit gehaald. Deze buizen hebben alleen grondwater afgevoerd.
Wat gebeurt er nu met het materiaal? Het PVC wordt ingezameld via het BIS. PVC producenten gebruiken dit om weer nieuwe buizen te maken. Hierbij maken ze buizen van drie lagen pvc waarbij de binnenste laag is gemaakt van gerecycled pvc. Overigens is van deze scrap een landelijk te kort.
Hout – STURM B.V.
Het hout is grotendeels afkomstig van pallets die niet meer hergebruikt kunnen worden vanwege schade. De pallets hebben we nodig om de materialen op te vervoeren. Er zitten ook delen van houten heipalen soms tussen. Dit zijn de paalkoppen die we afzagen om op de juiste hoogte te komen. Deze palen zijn van naaldhouten bomen uit de Ardennen.
Het hout is meestal afkomstig van pallets. Daar zitten wel spijkers in, geen lijm. We kunnen het momenteel afvoeren als A hout.
Bureau- en stoelonderstellen – GZofficeXperience
Wanneer klanten gaan verhuizen kijken wij eerst naar hergebruik. Wat kunnen wij bij deze specifieke klant opnieuw inzetten? Zijn er recycle of upcycle mogelijkheden?
Het meubilair dat over blijft wordt voor een deel opgekocht door een partij waar GZ mee samenwerkt. Deze partij haalt het uit elkaar en maakt van de onderdelen toffe nieuwe producten. Deze kunnen weer worden ingezet bij dezelfde klant maar ook bij andere klanten.
Het deel dat niet tot de selectiegroep van deze partij behoort halen wij zelf uit elkaar en slaan we tijdelijk op. Dat doen we ook met meubilair dat met schade binnenkomt. Uit deze opslagbakken halen wij de onderdelen die gebruikt kunnen worden tijdens de circulaire challenge. Vaak bestaat dit uit o.a. oude onderstellen, kabelgoten, stoelzittingen en tafelbladen.
Forbo’s linoleumvloeren, bekend onder de merknaam Marmoleum, worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen en behoren daardoor tot de meest milieuvriendelijke vloeren van de wereld.
De linoleumfabrieken hergebruiken het overgrote deel van het linoleumafval in nieuwe Marmoleum producten. Andere waardevolle restproducten geven ze aan partijen die ze upcyclen tot waardevolle of maatschappelijk verantwoorde producten. Zo heeft bijvoorbeeld het Zero Waste Lab in Amsterdam recycle-tassen gemaakt van hun jute-afval.
Het materiaal dat Forbo Flooring beschikbaar stelt vis Furniture linoleum dat om verschillende redenen afgekeurd is.
Plastic Granulaat – THE EYDEN BERG
Dit overgebleven materiaal komt van projecten voor onze klanten. Zo hebben we het overgebleven materiaal van onze klant Adidas versnipperd en hiermee een nieuw project kunnen maken voor Adidas.
Het materiaal komt van plastic producten dat overgebleven is van projecten. Denk bijvoorbeeld aan kledinghangers, kapotte haakjes enzovoort. We hebben twee soorten versnipperde plastics in twee bakken liggen. Een bak is gevuld met polypropyleen plastic en een bak met polyetheen plastic.