Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2023/09/22 geplaatst in Circulair

Circulair challenge afgetrapt in het Zaans Museum

Op 21 september is de 4e editie van ‘The Circulair Challenge’ van Green Business Club Zaanstad van start gegaan. Studenten en scholieren worden de komende tijd uitgedaagd om met reststromen en bijproducten van Zaanse bedrijven een vernieuwend, circulair design te maken. Het project is een initiatief van de werkgroep Circulair. Dit jaar doen de volgende organisaties mee: Forbo Flooring systems, GZ OfficeXperience, NS, Baars & Bloemhoff en De Bieb Zaanstreek.

De energie zat er goed in. Bibi Looijestijn vertelde meer over de transitie naar een circulaire economie en welke rol de leerlingen daarin kunnen spelen. Imre Besanger van het Zaansmuseum nam de leerlingen mee in de ontwikkelingen van de regio van toen naar nu en innovatie is soms ook terugkijken: “Vroeger werd papier gemaakt van vodden (oude kleren), er werden dus geen bomen gekapt, en om het papier zo wit mogelijk te krijgen maakten ze een waterzuiveringssysteem, een bij-effect hiervan was dat het water een stuk schoner werd, waar de biodiversiteit ook van profiteerde.”

Circulaire jeans game
Leerlingen gingen in groepen aan de slag met een ‘jeans game’ ontworpen door Danielle Schouten, textielexpert. Door middel van deze game leren de leerlingen meer over hoe een jeans gemaakt wordt en hoe je de levensduur kunt verlengen. In navolging liet een leerling van het HMC haar zelfgemaakte tas -van oude kleding zien.

“En oude kleding verbranden is zonde.”, zei een leerling van het Regio College. “Klopt! Als je echt niet weet wat je ermee moet, breng het dan naar een kledingbak van het Leger des Heils.”, reageerde een andere leerling hierop.

Interview bedrijven
Wist je dat er bij de Bieb Zaanstreek boeken gemiddeld tien keer worden uitgeleend en dat onderdelen bij de NS gemiddeld 40 jaar mee gaan? Deze onderdelen worden zo veel mogelijk vervangen. Onder andere deze twee bedrijven stellen hun reststromen beschikbaar!

Na de goed verzorgde pauze door het Zaans museum met Zaanse koekjes, werden de vertegenwoordigers van de bedrijven die hun reststromen beschikbaar stellen, geïnterviewd: de Bieb Zaanstreek, Baars & Bloemhoff, Forbo Flooring Systems, NS en GZ OfficeXperience. De leerlingen kregen de kans om vragen te stellen over de materialen en hoe zij duurzaamheid in hun bedrijf aanpakken.

Baars & Bloemhoff kijkt uit naar de creaties: “Wij waren al erg onder de indruk van de creaties in eerdere jaren! We zijn dan ook heel benieuwd naar wat de leerlingen dit jaar gaan maken.”

Inspirators
Ook oud deelnemers lieten zien wat de challenge en het ondernemerschap hun gebracht heeft. Zo is Jelmer Reus, mede door deze challenge gestart met StudioJRJ. Joanathan Lammerts van Bueren van Svadifari.studio is door de challenge geïnspireerd om oude grondstoffen te gebruiken voor zijn eind project: “Ook met een klein budget kun je hele mooie dingen maken”, voegde Joanathan toe.

De komende vier maanden gaan de leerlingen aan de slag en op 19 januari is het moment daar: de Expositie in Art Zaanstad. Wordt vervolgd!

Meer informatie
Wil je meer weten over de Circulair Challenge? Neem contact op met Bibi Looijestijn via circulairzaanstad@greenbusinessclub.nl.