Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2022/07/03 geplaatst in Afval

Betalen met zwerfafval? De WasteBar trekt rond in Utrecht!

De WasteBar is één van de vijf winnaars van de GBCU Hackathon Zero Waste die in maart plaatsvond. Het is de 2e winnaar die sinds de hackathon haar debuut maakt in het gebied en staat de aankomende periode op nog meer evenementen in Utrecht.

Betalen met zwerfafval
Zwerfafval heeft (circulaire) waarde. Bij de WasteBar kun je een drankje of een snack halen en betalen met zwerfafval, zoals blikjes en sigarettenpeuken: “Van het afval maken wij weer een nieuwe grondstof voor producten. We kijken op dit moment hoe sigarettenpeuken biologisch af te breken zijn of hoe we er een bruikbare kunststof of textiel van kunnen maken. Zo maken we de cirkel rond. Bij de WasteBar ervaar je hoe de toekomst eruitziet.”, vertelt Noreen van Holstein, oprichtster LaLa Foundation.

Noreen geeft verder aan dat zij onderzoek doen naar de circulaire mogelijkheden met zwerfafval. Omdat tweederde van al het zwerfafval sigarettenpeuken zijn (6.7 miljard per jaar in Nederland) ligt de focus op deze afvalstroom. De resultaten van dit onderzoek, alswel upcycling en downcycling mogelijkheden van zwerfafval worden tentoongesteld op de Waste Hub op Westplein.

Wat is de WasteBar?
De WasteBar is een concept dat het publiek wil laten ervaren en inzien dat afval waarde heeft met het doel dat mensen hun gedrag veranderen met betrekking tot consumptie en afval. De LaLa Foundation gelooft dat kunst en creativiteit een essentieel onderdeel zijn om maatschappelijke veranderingen in gang te zetten en zo is dit concept er één van.

Winnaar GBCU Hackathon Zero Waste
Op afgelopen 7 maart deed de WasteBar mee aan de GBCU Hackathon Zero Waste en was één van de vijf winnaars. Daarmee kreeg zij een startbedrag om het plan te implementeren in het Stationsgebied. Daar is de WasteBar concreet mee aan de slag gegaan en dat ziet ook Anne Twilt, werkgroep Circulair GBCU: “We zijn vanuit de werkgroep blij met het mooie resultaat dat het initiatief zo snel heeft behaald. Leuk dat we konden bijdragen aan de totstandkoming van de caravan, waardoor de WasteBar mobiel is en ook op andere evenementen in de stad bewustzijn kan verspreiden en actie in de taxi kan brengen.”

Aftrap bij Green Business Club Utrecht Centraal
De WasteBar maakte op 9 juni haar debuut bij het evenement van GBCU in de Lomboktuin. Hier blijft het niet bij. De WasteBar trekt rond door het gebied en is aanwezig bij meerdere evenementen in Utrecht de aankomende periode!

Meer weten
Wil je meer weten over de GBCU Hackathon Zero Waste? Neem dan contact op via utrecht@greenbusinessclub.nl