Gepost door Green Business Club - Zaanstad
2022/02/09 geplaatst in Circulair

ArtZaanstad exposeert nieuwe producten van bestaand materiaal

Tot en met 26 februari is de expositie “De Zaanse Connectie en de producten van de Circular Furniture Challenge” te zien bij Artzaanstad op het Hembrugterrein in Zaandam. Voor het eerst werken Green Business Club Zaanstad en Artzaanstad samen in deze expositie van circulaire designs, ontwikkeld door leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege (HMC).

Hergebruiken
Maar liefst 15 nieuwe producten kunt u komen bekijken als onderdeel van de expositie. De producten zijn gemaakt van bestaande materialen welke zijn hergebruikt, waaronder (linoleum) vloeren en oude bedrijfskleding. Heeft u zelf ook al eens nagedacht om iets opnieuw te gebruiken? Wellicht kunt u hier inspiratie opdoen.

Educatie en koppeling bedrijfsleven
De Circular Furniture Challenge is in het leven geroepen om het bedrijfsleven en het onderwijs in Zaanstad aan elkaar te koppelen en gezamenlijk de circulaire economie een boost te geven. Het is een jaarlijks terugkerende uitdaging – georganiseerd door Green Business Club Zaanstad (GBCZS) – waarbij scholieren en studenten nieuwe (gebruiks)voorwerpen ontwerpen en maken van reststromen van Zaanse bedrijven.

Dat de resultaten van deze circulaire Zaanse challenge juist bij Artzaanstad geëxposeerd staan, is geen toeval. “Artzaanstad vindt circulariteit al jaren belangrijk. We zijn gevestigd in een oude fabriekshal op het Hembrugterrein en bij het ombouwen naar een functionele ruimte hebben we bijna uitsluitend gebruik gemaakt van oude materialen”, aldus Marc Aijtink, directeur van ArtZaanstad. “Met deze expo bevestigen we de connectie met Zaanse bedrijven en geven we creatieve studenten van HMC een volwaardige expositieplek om hun inspirerende werk te tonen.”

Circulair gaat verder dan het hergebruiken van ‘afval’
In 2021 gingen de leerlingen van het HMC aan de slag met de reststromen van Zaanse bedrijven Forbo Flooring, THE EYDEN BERG en GZofficeXperience. Bij deze reststromen kun je bijvoorbeeld denken aan oude (linoleum) vloeren, werkkleding en onderstellen van bureau’s.

De circulaire economie gaat echter om meer dan het hergebruiken van materialen, en dat is meegenomen in de challenge. Deelnemers worden uitgedaagd om na te denken over de complete circulariteit van het ontwerp. Zo is niet alle lijm duurzaam, want het maakt het lastig om het design bij het einde van de levensduur te demonteren en de grondstoffen opnieuw te gebruiken. ‘Hoe zorg ik dat het design en / of de grondstoffen zo lang mogelijk meegaan’ is een belangrijke vraag in circulair design.

Circular Challenge breidt uit in 2022
Ook in 2022 zal er weer een Circular Challenge plaatsvinden. “Dit jaar willen we de challenge uitbreiden”, aldus Anne Twilt, projectleider van de werkgroep Circulair bij GBCZS. “We willen meer stromen verzamelen bij verschillende Zaanse bedrijven. Daarnaast willen we de challenge openstellen voor ondernemers en kunstenaars. Iedereen die nieuwe (gebruikers)voorwerpen wilt maken van de verzamelde reststromen is welkom”.

Meer informatie over de Circular Furniture Challenge 2022 zal binnenkort beschikbaar komen op de website en sociale media van GBCZS.