2023/10/17 geplaatst in Afval, Circulair

Apart inzamelen swill cruciaal voor circulaire transitie

De digitale kennissessie van Green Business Club Nederland in samenwerking met VANG Buitenshuis trok ruim 65 deelnemers. Ditmaal over het nut en de noodzaak van het apart verwerken van swill/GFE (groente-fruit-eten). Zo kan deze natte fractie omgezet worden naar energie of bodemverbeteraar én blijft het uit het restafval. Gera van Os, lector Duurzaam Bodembeheer van Aeres Hogeschool, bood een wetenschappelijk kader waarom terugbrengen van organisch afval naar de bodem zo belangrijk is. Tom Blommaart deelde de visie van Renewi Organics.

Meer dan de helft van ons land is in handen van boeren. Gera van Os, lector Duurzaam Bodembeheer van Aeres Hogeschool, vertelt over de lastige keuze waar boeren voor staan en de vele belangen die er spelen in relatie tot hoe zij met de bodem omgaan. Organische stof speelt een sleutelrol in alle aspecten van het bodemleven, waarbij compost positief bijdraagt aan bodemverbetering. Een oproep dus, voor het composteren van organisch afval om zo de nutriënten terug de bodem in te krijgen. [Presentatie]

Een andere verwerkingsmethode voor swill is vergisten, met biogas én digestaat als eindproduct. Dit digestaat mag terug op het land nadat het alsnog gecomposteerd is. Over de vraag hoe swill zo hoogwaardig mogelijk te verwerken is het laatste woord nog niet gezegd, maar dat het úít het restafval moet staat wel vast. De aanwezigheid van deze natte afvalstroom in het restafval maakt nascheiding en daarmee hoogwaardige verwerking van reststromen onmogelijk. Dit was de kern van de boodschap van Tom Blommaart, Renewi ORGANICS. [Presentatie]

Greenpoint Solutions sloot af met een pitch over efficiënte afvoer van organisch afval en zij nodigen geïnteresseerden uit voor een werkbezoek. Meer weten? Laat hier gegevens achter.

Terugblik naar eerdere sessies:
*Communicatie & gedrag in het kader van afvalscheiden
*Swill: voorkomen is beter dan verwerken
*Hot topic: de koffiebeker
*Afvalpreventie

De volgende online kennissessie van GBC Nederland en VANG Buitenshuis is maandag 20 november van 15.00 tot 16.30uur, ditmaal over het meten enwegen van afval dat vrijkomt in bedrijfsverzamelgebouwen. Ecosmart en Milieu Service Nederland delen hun methode en ervaringen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Aanmelden kan hier.