Gepost door Green Business Club Utrecht Centraal
2023/08/31 geplaatst in Groen

Adopteer een boom tijdens de GBCU Bomenveiling

In 2024 organiseert de Green Business Club Utrecht het Bomenbal. Het Bomenbal is een initiatief dat het Utrechtse Jaarbeursplein in een groene stadoase zal transformeren. In de maanden mei t/m september kunnen bewoners en bezoekers van Utrecht zich verwonderen over de pracht en praal van de tientallen bomen die dan op het plein te zien zullen zijn. Zo ervaart iedereen zelf wat groen in de stad kan doen. Er zijn nog wat stappen te zetten om hier te komen, doe jij mee?

Bomenbal
De Green Business Club Utrecht (GBCU) is een club ondernemers en organisaties uit het Utrechtse Stationsgebied die de stad – en het stationsgebied in het bijzonder – groener willen maken. Zij werken samen om de duurzaamheid en leefbaarheid van het gebied te vergroten. Om mensen te laten zien wat groen voor een stad kan doen organiseert de GBCU in 2024 het Bomenbal. Van mei t/m september volgend jaar zal het Jaarbeursplein groen kleuren met behulp van zo’n 50-100 bomen. Bewoners en bezoekers zullen zich kunnen verwonderen over de magische groene oase midden in de stad en genieten van stadssafari’s, kunst en het klassieke bankje in de zon. Aan het einde van het Bomenbal, in het najaar van 2024, zullen de bomen een vaste plek ergens in Utrecht krijgen

Bomenbal Bomenveiling
De bomen voor het Bomenbal worden gedoneerd door lokale ondernemers en organisaties. Daarom organiseert de GBCU op donderdag 21 september a.s. de Bomenbal Bomenveiling. De Bomenbal Bomenveiling is een feestelijke middag in het Beatrixtheater in Utrecht die geheel in het teken staat van het belang van groen in de stad. Hier kunnen ondernemers kennismaken met de verschillende bomen die staan te popelen om neer te strijken in ons stadsie en een boom adopteren die tijdens het Bomenbal op het Jaarbeursplein – en later ergens in de stad – komt te staan.

Wanneer: Donderdag 21 september 2023
Tijd: 15u – 17u
Locatie: Stage Entertainment Lounge in het Beatrix Theater | Jaarbeursplein 6A | 3521 AL Utrecht

Aanmelden

Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel een boom adopteren? Dat kan via dit formulier!

Adopteer een boom!
Uiteraard kunnen degenen die niet aanwezig zijn bij de Bomenbal Bomenveiling ook een boom adopteren en doneren. Als jouw bedrijf ook een boom (of twee) wil adopteren, dan moet je het volgende weten:

  • Kosten (incl. plaatsing Jaarbeursplein, boom, bak en onderhoud voor 1 jaar): €2.000,-.
  • “Jouw” boom wordt voorzien van een houten naamplaatje met GEDONEERD DOOR [ORGANISATIE] tijdens de periode van het Bomenbal 2024.
  • Na afloop van het Bomenbal bepaalt de gemeente waar “jouw” boom komt te staan, zowel qua locatie als qua plantwijze: in een bak of in volle grond. De gesprekken hieronder zijn nog gaande.
  • Bomen die door de gemeente in de volle grond geplaatst worden vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Er zijn dan geen onderhoudskosten voor de donateur. Als de boom in een bak, op eigen terrein of in de openbare ruimte wordt geplaatst, is de donateur verantwoordelijk voor (ver)plaatsing en onderhoud.
  • Er zijn 3 tot 5 verschillende bomen om uit te kiezen, de keuze maken we samen met de Gemeente Utrecht waarbij gelet wordt op biodiversiteit en klimaatadaptatie.
  • Een boom adopteren kan mogelijk uit het budget om CO2 te reduceren, een gemiddelde volwassen boom 22kg vast per jaar in de volle grond, een stadsboom in Utrecht wordt met 80 jaar als ‘oud’ getypeerd. Echter een boom in bak brengt werk met zich mee wat ook weer co2 uitstoot (3kg per jaar) en wordt doorgaans niet ouder dan 15 jaar.
  • Bomen die enkele jaren in een bak hebben gestaan zijn moeilijker om te verplanten in volle grond. Een boom in een bak is een daarom een goed alternatief voor als een boom in volle grond niet mogelijk is en biedt nog steeds voordelen voor o.a. verkoeling en welzijn, maar een boom in de volle grond is beter voor het klimaat.

Budget en rol
Het budget van de GBCU (mogelijk gemaakt door de trekkingsgebieden van het Ondernemersfonds Utrecht in het stationsgebied) wordt gebruikt voor de organisatie, het programma en de communicatie van het Bomenbal en de Bomenbal Bomenveiling. De aanschaf, (ver)plaatsing en het onderhoud van de bomen moet worden gefinancierd door derden.

Meer informatie
Wil je meer weten over de GBCU Bomenveiling of het Utrechtse Bomenbal? Neem contact op met Tirsa van der Laan via utrecht@greenbusinessclub.nl

Aanmelden
Ben jij erbij? Meld je dan aan via het aanmeldformulier!

Bekijk voor meer informatie de brochure Bomenbal Utrecht 2024!