GBC’s spelen actieve rol tijdens DGBW

In de week van 26 tot 30 september vond de Dutch Green Building Week plaats. GBC Utrecht Centraal en GBC Zuidas organiseerden een aantal evenementen tijdens deze week die in het teken stond van Impact.GBC Zuidas participanten bezochten deze week het AEB, de Nuon koudecentrale en er was een bijeenkomst over de EED Energie audit. In Utrecht vond de City Safari plaats langs de duurzamen hotspot in het stationsgebied.

Energie uit afval 
Maandag 26 oktober begaven deelnemers zich op grote hoogtes en in donkere tunnels, met helmen op en speciale beschermende kleding aan. Zo zagen zij met eigen ogen hoe bijna al het afval (1,5 miljoen ton per jaar) dat bij AEB binnenkomt, wordt gerecycled en een klein deel wordt verbrand. De elektriciteit die wordt opgewekt in de afvalenergiecentrale, is goed voor een kwart van de Amsterdamse vraag.

Ingenieus koelsysteem
De rondleiding bij de Nuon koudecentrale op dinsdag was ietsje minder avontuurlijk, maar zeker niet minder boeiend! Raymond van Bulderen van Nuon legde uit hoe deze centrale koud water diep uit de Nieuwe Meer pompt en daarmee met een ingenieus systeem het water uit de aangesloten bedrijven koelt. Vervolgens wordt het opgewarmde water terug de Nieuwe Meer ingepompt. Hiermee zorgt de centrale voor 60% CO2 reductie ten opzichte van traditionele koelsystemen.

EED energie-audit
Engie verzorgde een presentatie over de EED energie-audit. Voor het eind van het jaar moeten bedrijven aan deze verplichting hebben voldaan, maar er is nog veel onduidelijkheid over deze verplichte energie audit. Veel participanten van GBC zijn huurders in een multitentant gebouw. Dit maakt de verplichting complexer. Engie gaf duidelijkheid over deze eisen en beantwoordde vragen van de aanwezigen.

City Safari Utrecht
Twee groepen trokken  door het Stationsgebied. Door tunnels en langs hekken ontdekten zij hoe duurzaam deze plek is. Onderweg bezochten zij duurzame technieken als collectieve warmte-koude opslag, zonne-energie voor de stad en ludiek groengebruik. Ze namen ook een kijkje in de toekomst:  naar gebouwen die er nog niet zijn en windmolens die misschien wel komen.

Dutch Green Building Week
Met meer dan 100 evenementen was de ook de zesde editie van de DGBW een succes. De Jaarbeurs Utrecht, founding partner van GBC Utrecht Centraal, was gastheer van het DGBC Congres en Galadiner, de twee grootste evenementen van de DGBW. Tijdens het Congres werd een filmpje van GBC Nederland getoond en de Kennisbank gepresenteerd.

Meer nieuws op greenbusinessclub.nl


Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design