Young profesionals maken Zuidas samen duurzamer!

Na vijf maanden intensief samenwerken, grenzen verleggen en aanpakken zijn de deelnemers van de Green Business Challenge 2016 klaar om hun resultaten te presenteren. Impact maken met een duurzaam project, dat was het doel van deze Challenge. Beide teams zijn hier glansrijk in geslaagd.

Zuidas circulair met the Circle
“Je begint met groot denken”, vertelt Fabian van team The Circle. “Vervolgens moet je gaan versimpelen om het uitvoerbaar en behapbaar te maken. Dat was best lastig, want je wil het liefst zo veel mogelijk doen.” Team the Circle heeft kantoorartikelen bij verschillende bedrijven in Zuidas aangepakt en deze circulair gemaakt. Zo’n typische kleine verandering die, wanneer op grote schaal uitgevoerd, enorme impact kan hebben.

Door in gesprek te gaan met GBC Zuidas participanten hebben ze het voor elkaar gekregen dat de koffiebekers van AkzoNobel, die door een plastic binnenlaag niet recyclebaar waren, zijn vervangen door recyclebare papieren cups. Ook Loyens & Loeff en CBRE zijn de omschakeling naar deze cups nu aan het verkennen. Bij deze laatste hebben ze wel al gezorgd dat het bekerverbruik is gedaald met 28% tot nu toe. En tot slot hebben ze bij Inbo, Loyens & Loeff en potentieel bij Engie de wegwerppennen laten vervangen door pennen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Speciaal voor dit doel hebben ze een flowchart ontwikkeld: een handige tool die helpt boven water te krijgen wat er in een bedrijf specifiek nog gerecycled en/of vervangen kan worden, en die we in de toekomst goed kunnen gebruiken om dit project voort te zetten in Zuidas.

challenge-zuidas-2017

Afval bestaat niet bij Taste your Waste
Ook het tweede team Taste your Waste had een overvloed aan goede ideeën en moest de focus scherp krijgen. Ze kwamen er achter dat organisch afval bestaat uit 40% water en het vervoer hiervan door het gewicht veel energie kost. Hier besloten ze iets aan te gaan doen. Door het plaatsen van een vergistingsinstallatie in Zuidas hoeft dit afval, de zogenaamde “swill”, niet meer vervoerd te worden en krijgt het een nieuwe bestemming in de vorm van compost.

Ze zochten de samenwerking met de Waste Transformers, die al eerder een dergelijke installatie plaatste op het Westergasterrein in Amsterdam. Het team heeft The Waste Transformers in contact gebracht met de VU. Die bleek geïnteresseerd om de vergistingsinstallatie in Zuidas te realiseren en willen hieraan meewerken. Ondertussen zocht het team Zuidasbedrijven die hun organisch afval in de toekomst door TWT op willen laten halen. Op 3 februari jl. organiseerden zij een informatiebijeenkomst, waar bleek dat veel bedrijven geïnteresseerd zijn. Gezien de omvang en de kosten van het project, is het na vijf maanden nog een “work in progress”, maar de belangrijkste voorbereidingen zijn getroffen en GBC Zuidas gaat zich sterk maken om de vergistingsinstallatie daadwerkelijk in Zuidas te krijgen.

Tot slot werd getoast met champagne om de succesvolle afsluiting van de Challenge 2016, met dank aan beide teams, die zich 100% hebben ingezet en Zuidas samen weer wat duurzamer hebben gemaakt!

 


Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design