
Kletsen, leren en werken in het groen
Het tweede zomerseizoen voor de Zuidas Community Garden is gestart op de kavel tussen EMA en Van der Valk aan de Domenico Scarlattilaan. “Tot de bouwvoorbereidingen in 2023 kunnen we als gebied van de tuin genieten zoals we het project voor ogen hadden, ruim twee jaar geleden. Zonder beperkende maatregelen voor kinderen, buurtbewoners en Zuidasmedewerkers. In een mooie samenwerking met verschillende partijen”, vertelt projectmanager Margje Polman Tuin van Green Business Club Zuidas enthousiast. De seizoensopening op vrijdag 22 april had dan ook een uitgelaten, zonnige sfeer waarbij ook ‘My Home Office’ in gebruik werd genomen en de stadsecoloog geanimeerd vertelde over de natuur.
De seizoensopening werd door Menno van der Valk (penningmeester GBC Zuidas, operationeel manager Zuidas & Bereikbaarheid bij ORAM) gestart in het bijzijn van participanten van de verduurzamende businessclub, de meewerkende organisaties, geïnteresseerde bewoners en werknemers in het gebied. De Zuidas Community Garden is gemaakt op een braakliggend stuk waar nog niets op gebeurt. In Zuidas komen er kinderen, medewerkers van bedrijven en omwonenden samen en kunnen zij er tuinieren. Een prachtige sociale én groene oplossing voor de tijdelijke invulling van een kavel. De Zuidas Community Garden is een initiatief van Amsterdam International Community School, Gemeente Amsterdam en (andere participanten van) Green Business Club Zuidas. Het project wordt mogelijk gemaakt met steun van Gemeente Amsterdam – Stadsdeel Zuid en Gemeente Amsterdam – Zuidas.
Meerwaarde voor de natuur in Zuidas
Tijdens de seizoensopening was Martin van Oosterhout uitgenodigd. Hij vertelt dat er twee dagen per week denk- en doekracht aanwezig is met twee stadsecologen in Zuidas. Eén van de taken is de controle of er bij bouwprojecten geen diersoorten in de knel komen, doordat er bijvoorbeeld vleermuizen achterblijven na de sloop van een gebouw, waarbij de Wet op Natuurbescherming leidend is. “We doen daarnaast biodiversiteitswerkzaamheden, waarbij we focussen op de méérwaarde voor de natuur en te voorkomen dat Zuidas een ‘concrete jungle’ wordt. Natuurinclusieve bouw zien we gelukkig steeds meer in Zuidas”, laat Van Oosterhout zien aan de hand van een aantal voorbeelden. Hij geeft aan als ecoloog een ‘warm gevoel’ te krijgen, van initiatieven als de Zuidas Community Garden: “Er zijn nog wel meer lege kavels op de Zuidas en die zullen we in de toekomst komen er ook weer anderen vrij. Met de opgedane ervaringen, is het het onderzoeken waard waar we vergelijkbare initiatieven ruimte kunnen geven”.
Jong & oud ontmoeten elkaar in het groen
De Zuidas Community Garden is klaar gemaakt voor het seizoen met behulp van Educatie op Locatie, Upperbloom, Milieuservice Nederland en Van der Valk Hotel Zuidas. Dit seizoen is de communitygarden elke werkdag geopend voor iedereen die er van wil genieten en er aan wil bijdragen. Zo komen kinderen van de Amsterdam International Community School iedere week komen tuinieren onder begeleiding van een hovenier. In de Zuidas Community Garden lieten scholieren vorige week al aan de een groep oudere omwonenden zien hoe mooie de tulpen waren opgekomen die ze in het najaar plantte. “Het was een waardevolle ochtend met ontmoetingen tussen jong en oud die samen de connectie met de natuur maken. We werken hierin samen met AICS en Dynamo Welzijnswerk”, licht Polman Tuin toe. Quirine Kennedy, student van de Rietveld Academie, ontwierp en maakte het natuurvriendelijke naambord aan het hek.
Nieuw in de groene tuin tussen alle gebouwen is dit jaar My Home Office, een prachtig en duurzaam tuinkantoortje met een terras waarin je kunt werken en overleggen deze zomer. De komst van het duurzame kantoor werd geïnitieerd door ORAM die zag dat het een inspirerende toevoeging kon zijn voor de tuin. Ontwerper Cosmas Bronsgeest is blij met de plek in de Community Garden: “My Home Office is een zakelijk kantoor in je tuin met een modern design, volgens de laatste trends. Uitgevoerd in duurzame materialen, met detaillering in zwart staal en een marmoleum vloer. Het past qua duurzaamheid & functionaliteit perfect op deze plek in Zuidas”.
Samen genieten van natuur
De Zuidas Community Garden is een zeer geschikte ontmoetingsplek om de andere mensen in het gebied waar je woont, leert of werkt te spreken en samen iets op te bouwen. “Het karakter van de tuin is tijdelijk, maar het is lang genoeg om er samen aan te bouwen en ervan te genieten. Dit soort initiatieven krijgen steeds meer de ruimte. Er zijn zoveel ontwikkelingen in het gebied en dit project kan een pilot zijn voor andere plekken, waardoor je ook weer andere mensen samenbrengt”, sluit Margje Polman Tuin, projectmanager vanuit Green Business Club Zuidas, met enthousiasme af.
Wil je meedoen aan de Zuidas Community Garden of een dagdeel gebruikmaken van My Home Office? Meld je aan!
Foto’s gemaakt door: Ritchie Damwijk, Green Business Club Zuidas