Van Koffiedik tot Oesterzwam

De dag beginnen met een kopje koffie en even bijkletsen met je collega’s is van veel mensen het favoriete moment van de dag. Maar wat gebeurt er nu met alle koffiedik dat voortkomt uit deze kopjes koffie? En waar komen die papieren bekertjes terecht? Studenten van Breda University gaan aan de slag met een circulair project en onderzoeken hoe koffiedik hergebruikt kan worden in Eindhoven. Dit is iets waar Green Business Club Eindhoven Spoorzone zich in wil verdiepen. Zo kwam The Green Coffee Club tot stand!

In samenwerking met studenten van de Breda University of Applied Sciences is de Green Business Club Eindhoven Spoorzone bezig met een circulair project waar koffiedik centraal staat. Tijdens dit project focussen we ons op het circulaire proces van koffiedik. Hierbij betrekken we de participanten van Green Business Club Eindhoven Spoorzone en activeren we ze om het koffiedik die wordt geproduceerd te verzamelen. Deze koffiedik zal weer worden hergebruikt door externe partijen.

Locatie Eindhoven
Status project ​​Op 11 mei hebben we het koffie kick-off event gehad voor de sociale verbinding tussen de participanten en collega’s en om de zichtbaarheid van dit circulaire project te vergroten. Het doel was om de krant te halen en dat is gelukt. We zijn nu in gesprek met diverse stakeholders om de cirkel rond te krijgen. Het wordt uiteindelijk een breed gedragen circulair project, bottom-up georganiseerd met enorm veel social return. ​
Betrokken partijen Heijmans, Heezen B.V, EY, 123-Machineverhuur, Diederendirrix, Focus Real Estate, Heazelaar, Holla Advocaten, Weebers Advocaten, Equans, Gemeente Eindhoven, Breda University of Applied Sciences academie Leisure & Events, Prins Willem Alexander College (VSO), Sint Lucas (MBO), Yuverta (MBO). Daarnaast zijn er erg veel partijen die mee willen doen. Eigenlijk gaat het project te snel door het enthousiasme van iedereen.
​​Ik wilde in eerste instantie onze participanten meer verbinden en activeren en daarnaast een bottom-up circulair project starten rondom iets heel concreets, iets wat mensen direct voor zich zien en automatisch verbindt en ik kwam uit bij ‘koffie’. Iedereen maakt een praatje bij het koffiezetapparaat. Dit is het sociale moment van de dag en ook wel waar mooie ideeën ontstaan. Uiteindelijk zien we graag dat dit project breed gedragen wordt door organisaties en bedrijven in Eindhoven. Een schakel van diverse organisaties en bedrijven samenwerkend. Een systeem dat veel impact maakt op het vlak van circulariteit en daarnaast een sociaal component bevat. ​ Merel Rietveld, Programmamanager GBC Eindhoven

Facts & figures

Procescomplextiteit Complex
Investering in tijd Binnen een jaar
Investering in geld € 5.000 - € 25.000
Potentiële impact Zeer groot
Schaalniveau Stad
Initiatief Gezamenlijk initiatief
Duurzaamheidthema’s Afval en Circulair Sociaal & Levendigheid Voedsel & Gezondheid
CO2 besparing Onbekend
Bijdrage mvo/certificering Dat is mogelijk.

Projectomschrijving

Ambities en doelstellingen

In de aftermovie van het kick-off event worden de ambities duidelijk.
Daarnaast geeft de onderstaande afbeelding ook weer wat we willen. We willen de cirkel rond en daarbij een systeem creëren dat breed gedragen wordt door verschillende organisaties en bedrijven zodat het veel impact kan maken, inspirerend is en uitdaagt tot meer.

Doelgroep

Voor ondernemers, zowel participanten als de horeca ondernemers van de stad. En daarnaast gaan we samenwerken met scholen waaronder een school voor speciaal onderwijs zodat zij echt in de praktijk bezig kunnen zijn met het ophalen van de koffiedik bij bedrijven tot en met het kweken en terugbrengen van de oesterzwammen. Het wordt een breed gedragen project. ​

Wat

Het is niet zozeer een oplossing, ja natuurlijk wel de oplossing van de koffiedik die normaliter in de grijze container wordt gegooid door veel bedrijven. In dit project wordt koffiedik gebruikt om oesterzwammen te kweken.​

Waarom

Ik wil graag continuïteit in een project. Uiteindelijk moet dit zonder mij gaan draaien. Ik ben dus bezig met het ontwikkelen van een bepaald systeem om de cirkel rond te krijgen. Waarom? Om iets te doen voor onze stad, om de stad ‘groener’ te maken, om samen met onze participanten iets praktisch te doen, om de zichtbaarheid van circulariteit te vergroten en anderen te inspireren en om kinderen met een beperking verder te helpen.

Hoe

Er is een nieuwsbericht uitgegaan naar de participanten, vervolgens een persbericht, toen is het gepresenteerd tijdens een participanten bijeenkomst waarbij de participanten zich konden inschrijven voor het kick-off event. Vervolgens hebben we het event georganiseerd en uitgevoerd op 11 mei, als activatie. Nu zijn we bezig met de juiste partners bij elkaar zoeken.

Planning

Ik ben in februari dit jaar begonnen samen met studenten van Breda University of Applied Sciences Leisure & Events tot en met nu. Ik zit nu in een fase waarbij ik in gesprek bent met scholen en horeca om de cirkel rond te krijgen, ook praktisch gezien. Per september wil ik gaan experimenteren. Dus dan zou de eerste ronde van ophalen plaatsvinden, het wegbrengen naar de school, kweken oesterzwammen en vervolgens de oesterzwammen naar de horeca. Dit ga ik niet zelf doen even voor de duidelijkheid, het is dus de bedoeling dat dit systeem zelfstandig gaat draaien.

Monitoring

Het project wordt middels een experimenteerfase gestart, dan geëvalueerd met de betrokken partijen en weer gestart met verbeteringen. In feite is de fase van het experiment gedacht vanuit design thinking, prototype.

Beheer & gebruik

Het beheer zal grotendeels door de betrokken scholen worden gedaan. Ik zal het sowieso het eerste jaar nauwlettend monitoren / bijsturen.


Extra details projectomschrijving

Lessons learned

n.v.t.

Businesscase

Het ‘makkelijkste’ is als de partij die koffiedik inlevert ook weer de oesterzwammen ontvangt. Dan is er een goede business case van te maken. Er wordt op dit moment volop nagedacht over het rondmaken van de business case al is winst maken niet het doel van het project. ​


Foto & videoGebruikte tools & kennis


Contactgegevens

Contactpersoon Merel Rietveld
Organisatie ​Green Business Club Eindhoven Spoorzone
E-mailadres Merel@greenbusinessclub.nl
Telefoonnummer ​0612412591​

Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design