Groene dakdiner

In 2015 werd tijdens het Rooftop Symposium in Circl de gezamenlijke ambitie om voor 2020 25.000 m2 waterbergend groen dak in Zuidas aan te leggen gelanceerd. Veel huurders van de gebouwen in Amsterdam Zuidas staan positief tegenover het plaatsen van een waterbergend groen dak. Maar het daadwerkelijk plaatsen blijkt lastig, omdat de eigenaren en beheerders (vaak ook buitenlandse organisaties) hierover gaan en deze moeilijk te bereiken zijn.

Op 25 september 2019 organiseerden GBC Zuidas, Loyens & Loeff, Waternet en Amsterdam Zuidas, in samenwerking met DGBC, daarom een diner voor eigenaren, beleggers, ontwikkelaars en beheerders van gebouwen in Amsterdam Zuidas. Tijdens deze avond maakten de genodigden d.m.v. verschillende sprekers kennis met de vele voordelen van een groen, blauw en/of geel dak en beleefden zij deze zelf ook tijdens het diner.

Vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en beheerders zijn de mensen die je bij elkaar wil brengen als het gaat om Groene Daken. Zij zijn veelal de initiatiefnemers, uitvoerders en aanjagers van het gebruiken van het potentieel van grijs dak voor bestaande bouw en voor nieuwbouw. GBC Zuidas organiseerde daarom samen met CBRE, Loyens & Loeff, gemeente Zuidas en Waternet in 2022 een tweede Groene Dakdiner voor deze doelgroep. Op de 26ste verdieping van the Valley werden de ruim zeventig aanwezigen geïnspireerd met een kennisprogramma om de potentie van hun daken te ontdekken. Onderwijl genietend van een fantastisch groen diner in de Green Gastrobar van Peter Lute.

Inmiddels heeft GBC Zuidas samen met Allen & Overy, Amsterdam Zuidas, CBRE, Loyens & Loeff en Waternet de derde editie van het Groene Dakdiner georganiseerd. Op 13 juni 2023 werden de bijna tachtig aanwezigen in het Apollo House ondergedompeld in de wereld van groen/blauwe daken. Met als klap op de vuurpijl het successverhaal van eigenaar Newomij Vastgoed en huurder Allen & Overy die samen het maar liefst 1720 vierkante meter groen/blauw dak hebben gerealiseerd op het Apollo House. Onder het genot van een vegan diner van Vitam konden de aanwezigen grote geïllustreerde dakenplaten bekijken. Deze platen lieten alle daken van vastgoed in Zuidas zien met inzichtelijk of er een groen, grijs, blauw, geel of rood dak is. Iedereen werd geprikkeld om te kijken hoe het ervoor staat met het dak van hun kantoor!

Locatie Amsterdam Zuidas
Status project Afgerond, in 2023 is er een vervolg aan gegeven
Betrokken partijen GBC Zuidas, gemeente Amsterdam Zuidas, Loyens & Loeff, Waternet en CBRE
De Zuidas beschikt over 25 voetbalvelden, 180.000 m2 om precies te zijn, aan potentiële groene daken. Vastgoedeigenaren, ontwikkelaars en beheerders kwamen samen voor een strijdplan. Telegraaf, zaterdag 28 september

Facts & figures

Procescomplextiteit Gemiddeld
Investering in tijd Binnen een jaar
Investering in geld € 5.000 - € 25.000
Potentiële impact Groot
Schaalniveau Land
Initiatief Gezamenlijk initiatief
Duurzaamheidthema’s Groen Water
CO2 besparing n.v.t
Bijdrage mvo/certificering BREEAM, LEED

Projectomschrijving

Ambities en doelstellingen

In 2015 werd tijdens het Rooftop Symposium in Circl de gezamenlijke ambitie om voor 2020 25.000 m2 waterbergend groen dak in Zuidas aan te leggen gelanceerd. Veel huurders van de gebouwen in Amsterdam Zuidas staan positief tegenover het plaatsen van een waterbergend groen dak. Maar het daadwerkelijk plaatsen blijkt lastig, omdat de eigenaren en beheerders (vaak ook buitenlandse organisaties) hierover gaan en deze lastig te bereiken zijn. Dit geldt ook voor projecten, zoals Zuidas van het gas en Zero Waste (bij het bundelen van afvalstromen).

Het doel van het groene diner is om in contact te komen met alle eigenaren, ontwikkelaars en beheerders (vaak ook buitenlandse organisaties) van gebouwen in Amsterdam Zuidas en te inspireren om de potentie en de (financiële) voordelen van “hun” daken te ontdekken. En zo verdere stappen te zetten naar 25.000 m2 waterbergende groen dak in Amsterdam Zuidas.

Doelgroep

Het diner is bestemd voor eigenaren, ontwikkelaars en beheerders van gebouwen in Amsterdam Zuidas, om hen kennis te laten maken met de vele voordelen van een waterbergend groen dak en het hen zelf te laten beleven.

Wat

Een bijzonder diner op de groene daken van Vesteda en Circl midden in Amsterdam Zuidas. Tijdens deze avond maakten de genodigden d.m.v. verschillende sprekers kennis met de vele voordelen van een groen, blauw en/of geel dak en beleefden zij deze zelf ook tijdens het diner. Ook kwam aan bod hoe we uitdagingen op het gebied van waterbeheer in en om gebouwen gezamenlijk kunnen aanpakken. Het verslag is hier terug te lezen: https://greenbusinessclub.nl/zuidas/zuidas-maakt-de-wereld-groter-met-groene-daken/

Waarom

Op de mooie daken van de Boel van Vesteda en Circl werden de genodigden geïnspireerd om de potentie en de (financiële) voordelen van “hun” daken te ontdekken. Samen met de huurders van de gebouwen in Amsterdam Zuidas kan vervolgens toegewerkt worden naar het daadwerkelijk plaatsen van waterbergende groen daken.

Hoe

Na het opstellen van een lijst met alle gebouwen en bijbehorende eigenaren, beheerders en ontwikkelaars, werd er met de verschillende partijen geïnventariseerd bij welke vastgoedbedrijven, ontwikkelaars en beheerders contacten aanwezig waren. Deze contacten werden eerst vanuit de partijen zelf benaderd, waarna vervolgens (na toestemming) de officiële uitnodiging naar alle contacten verstuurd werd.

Daarnaast is er samen met alle partijen gewerkt aan een mooi programma, waarin van verschillende hoeken de potentie en de (financiële) voordelen van waterbergende groene daken belicht werd.


Extra details projectomschrijving

Lessons learned

-


Foto & videoGebruikte tools & kennis


Contactgegevens

Contactpersoon Lara Jongejans
Organisatie GBC Zuidas
E-mailadres lara@greenbusinessclub.nl
Telefoonnummer

Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design