
Na de rondleiding in de expeditieruimte in het Stadskantoor, opende Bart van Leeuwen het GBCU Café. Een bijeenkomst waar Susanne Balm, Hogeschool van Amsterdam (HVA) een 12-stappenplan om goederenvervoer te verduurzamen presenteerde en waar Rabobank, Compass Group en Gemeente Utrecht met elkaar in gesprek gingen over hoe je van beleid tot praktijk komt.
Renee van den Heuvel, voorzitter werkgroep Circulair en Karolien Niederer, projectleider Zero Emissie goederenvervoer geven een update over Zero Emissie en blikken daarbij terug op het verloop van de afgelopen 5 jaar: van een convenant naar een pilot en metingen.
Onderzoek HvA
Susanne heeft met Cilolab afgelopen jaren een onderzoek uitgevoerd namens HvA. Haar onderzoek heeft ze gebundeld tot een 12-stappenplan waarmee je goederenvervoer kan verslimmen. Vervolgens is de vraag hoe je impact meet. Dat kan bijvoorbeeld door een poortonderzoek of kies als een collectief voor een methodiek om te gaan meten.
Gemeente Utrecht en participanten in gesprek
Hoe ga je van beleid naar praktijk? Gemeente Utrecht en participanten gingen daar met elkaar over in gesprek:
– Aart Meijles, Beleidsadviseur Gemeente Utrecht
– Sanne van Meegdenburg, Teamleider Inkoop en Contractmanagement Gemeente Utrecht
– Kirsten Houben, Productmanager Innovatie Rabobank
– Robert Beks, Account & Hospitality Manager Compass Group
Hoe pak je het bijvoorbeeld aan bij Zero Emissie aanbesteden? Met catering kun je veel impact maken: inkoop, beleving, gezondheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Door middel van een marktdag heeft de Gemeente Utrecht een aanbesteding gedaan en ging de dialoog aan met drie partijen.
Wat is het grootste effect qua beleid? Waar zit de complexiteit als leverancier? Dit en nog meer lees je in het verslag GBCU Café Zero Emissie goederenvervoer.