GBC Rotterdam Alexander ook aan de slag met zero waste

Ook participanten van Green Business Club (GBC) Rotterdam Alexander gaan aan de slag met zero waste, net als de participanten van GBC Zuidas, Beatrixkwartier en Utrecht Centraal. In oktober vond de kick off plaats met presentaties van onder andere Gemeente Rotterdam, Milieu Service Nederland, Eneco samen met Hago Next en GBC Zuidas.

Het was de bedoeling een kijkje te nemen bij het kantoor van Eneco. Daar werken HagoNext en Returnity op innovatieve wijze samen, om zo een ketenaanpak te realiseren. Slim omgaan met afval betekent nieuwe manieren samenwerken, alleen dan boek je gewenste resultaten. Het ‘kijkje in de keuken’ werd een online werksessie, waarin HagoNext en Returnity de werkwijze toelichtte. Inspirerend, bleek uit de reacties. Onder andere de Politie gaat verder het gesprek aan met de facilitair manager van Eneco, om te kijken in hoeverre deze werkwijze ook voor hen interessant is.

Zero Waste Zuidas

In Zuidas werken participanten sinds begin 2019 aan Zero Waste Zuidas. De ambitie is hoog: niet alleen wordt afval gereduceerd tot 0% restafval in 2030, ook hoogwaardige en lokale verwerking van monostromen zijn speerpunten.  Nina van den Berg, projectmanager GBC Zuidas: ‘Deelnemers van Zero Waste Zuidas voelen zich verantwoordelijk voor het afval dat zij produceren, ook nadat het is opgehaald door de inzamelaars. Door samen te werken bundelen we volumes én kennis en kunnen we de traditionele afvalmarkt opschudden.’

Milieu Service Nederland

Dave Huese, Milieu Service Nederland (MSN), vertelt welke rol zij als inzamelaar kunnen spelen om te komen tot zero waste, waarbij het verminderen van vervoersbewegingen ook een speerpunt is.  MSN is participant van GBC Zuidas en Huese is sinds de start van het project Zero Waste Zuidas betrokken en ziet de meerwaarde van samenwerken als collectief. In Zuidas hebben zij onder andere advocatenkantoor Baker McKenzie als klant, die in 2019 slechts 24% restafval produceerde. Mogelijk wordt MSN ook participant van GBC Rotterdam Alexander.

Aanpak bedrijfsverzamelgebouwen

Bedrijfsverzamelgebouwen vormen een uitdaging. Vaak sluit de beheerder in opdracht van de eigenaar een contract af met inzamelaar, en ontbreekt het huurders aan zeggenschap en inzage over de contracten. Zeker een kleine huurder met hoge ambitie bereikt niet veel alleen. Particpant Engie deelde deze uitdaging tijdens de kick off; hier lijkt het optrekken als collectief ook een mogelijke oplossing. Eén van de concrete vervolgstappen van de sessie is een overleg met Savills, beheerder van het pand waar onder andere Coca Cola en Croonwolter&dros eindgebruiker zijn.

Meer weten? Neem contact op met Carola Kalishoek, programmamanager GBC Rotterdam Alexander.

 


Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design