Duurzaamheidsverslag Zuidas 2016 gepresenteerd in Cycle Space

De vijfde editie van het Duurzaamheidsverslag Zuidas is woensdagmiddag 12 april gepresenteerd in Cycle Space, in aanwezigheid van zo’n 130 vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, overheidsinstellingen en andere organisaties in Zuidas. In het Duurzaamheidsverslag 2016 zijn zo veel mogelijk duurzame projecten en initiatieven die in 2016 in Zuidas hebben plaatsgevonden, verzameld. Mobiliteit, duurzame energie, circulariteit, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaam bouwen zijn belangrijke onderwerpen in dit verslag.

Opmerkelijke initiatieven
In 2016 heeft een aantal opmerkelijke duurzame initiatieven plaatsgevonden in dit gebied. De bouw van het eerste circulaire gebouw van Nederland, het Paviljoen van ABN AMRO, is gestart. Met plannen voor vier nieuwe Warmte Koude Opslag systemen, huist in Zuidas straks één van de grootste thermische batterijen van Nederland, goed voor een 17,2 miljoen m3 water voor WKO per jaar. Er zijn weer meer groene daken aangelegd en er is een watervertragende groenstrook gerealiseerd in de kop van Zuidas, een primeur in Amsterdam. Tijdens de presentatie werden de meest opvallende duurzame projecten toegelicht door de betreffende initiatiefnemers.

Irene Flotman, Managing Director van CBRE bijvoorbeeld, vertelde over de Happy Fence, een groen bouwhek met waterbergende werking: “We zijn gestart met een pilot van twee bouwhekken, die nu bij de bouwplek van de Vijfhoek fietsparkeergarage komen te staan. De bedoeling is dat in de toekomst werkzaamheden vaker worden opgefleurd door deze groene bouwhekken.”

Of Joost Brinkman van Accenture, die vorig jaar heeft meegewerkt aan de nieuwe Toogethr app, een app waarmee je makkelijk collega’s kunt vinden om een rit mee te delen van en naar het werk in Zuidas: “Duizenden mensen rijden elke dag met de auto naar dezelfde plek. Waarom zou je niet af en toe een rit delen? Het is beter voor de bereikbaarheid, beter voor het milieu en het is gezellig.”

Kennis delen en inspireren
Zuidas is de enige kantorenlocatie in Nederland die als gebied jaarlijks een duurzaamheidsverslag uitgeeft. Het verslag is een gezamenlijk initiatief van GBC Zuidas, gemeente Amsterdam en Hello Zuidas. Dit verslag geeft een goed beeld van wat er is bereikt op het gebied van duurzaamheid het afgelopen jaar. Bovendien willen bovengenoemde organisaties met dit verslag kennis delen en andere organisaties inspireren.

De locatie
Cycle Space is een tijdelijk inspiratieplek voor fietsgebruik. Zij wil mensen over de hele wereld aansporen om de fiets te kiezen als transportmiddel. De missie van Cycle Space is 50 by 30, oftewel om in 2030 50% van alle ritten in steden wereldwijd op de fiets te laten plaatsvinden. Iedereen kan binnenlopen in het glazen huis dat is opgezet naast de ingang van Station Zuid op het Gustav Mahlerplein om de laatste trends op het gebied van fietsen en Mobility As A Lifestyle (MAAL) te ontdekken. Ook worden hier de komende maanden events en workshops op het gebied van fietsgebruik georganiseerd.

Lees hier de digitale versie van het Duurzaamheidsverslag Zuidas 2016

foto’s: Davien Fotografie


Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design