Het eerste Co2-Café smaakt naar meer!

Bijna honderd deelnemers bezochten 6 mei het allereerste Co2-café; een initiatief van Green Business Club Zaanstad. Tijdens de bijeenkomst werden zij meegenomen in de noodzaak, maar vooral ook de mogelijkheden die er zijn om als bedrijf je Co2-uitstoot fors te verminderen. Daarnaast wonnen Forbo Flooring Systems en Saenz de Duurzaan Awards 2018!

Het café dat in samenwerking met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de gemeente Zaanstad werd georganiseerd, is bedoeld om niet alleen met een wijzend vingertje (vanuit het moeten) de bedrijven over te halen, maar juist vanuit enthousiasme (het zelf willen). Dat is voor GBC Zaanstad een belangrijk punt. Bestuurslid Ruben Uitendaal: ‘’We willen mensen niet dwingen maar verleiden om zelf als ondernemer bij te dragen aan een duurzamere Zaanstreek’’.

Uitendaal sprak van een groot succes. ‘’Het is mooi om te zien dat steeds meer ondernemers in de Zaanstreek niet alleen weten dat ze veel duurzamer kunnen werken, maar ook daadwerkelijk in beweging komen. Aan de ene kant omdat er verplichtingen zijn, maar aan de ander kant ook omdat duurzaam ondernemen gewoon veel kansen biedt.’’

Wethouder Sanna Munnikendam wees de aanwezige ondernemers op het belang van duurzamer werken. “We weten dat de beperking van Co2 een grote opgave is die we alleen met elkaar, overheid, consument én het bedrijfsleven, kunnen oplossen. Zeker in de Zaanstreek waar me met elkaar hoge ambities hebben.’’

Duurzaan Awards

Tijdens het café werden ook de winnaars van de Duurzaan Awards 2018 bekend gemaakt. Forbo Floorings en de lokale energiecoöperatie Saenz mogen zich een jaar lang het duurzaamste bedrijf van de Zaanstreek noemen.

Forbo werd in de categorie grootbedrijven door de vakjury geroemd omdat het zijn van nature al Co2 neutrale product op een steeds duurzamere manier weet te produceren. ‘Door te werken aan een nieuw biocomposiet van gebruikte Marmoleum vloeren zet Forbo opnieuw een grote stap voorwaarts. Naast een biobased product, met een lage milieu-impact, werkt de marmoleumproducent ook écht aan een product dat te recyclen valt.

Ook intern werkt Forbo met het ‘Greenwalk team’, een team van medewerkers die zorg dragen voor bewustwording, informatie en inspiratie van verbetering van de persoonlijke voetafdruk van elke medewerker, volop aan duurzaamheid.’

Echte impact

Met name vanwege de echte impact op het milieu won Saenz het in de categorie MKB van de andere finalisten STAcHE architecten en de Zaanse repair café’s. Drie jaar na de oprichting maken al meer dan 60 ondernemingen deel uit van de coöperatie Saenz. Gezamenlijk zijn deze bedrijven goed voor een jaarlijkse groene energie inkoop van 6.000.000 KwH elektra en 1.000.000 m3 gas.

Sinds begin dit jaar heeft Saenz met behulp van haar leden ruim 15.000 zonnepanelen gerealiseerd op zowel grote als kleine bedrijfsdaken. Hierdoor wordt inmiddels meer dan 50% van de energiebehoefte van het bedrijventerrein duurzaam opgewekt. Saenz benadrukt dat ze dat pas als het begin zien. ‘We willen onderweg naar nog veel meer’.

GBC Zaanstad is blij met de winnaars, die volgens voorzitter Wout van Laar laten zien dat het bij Duurzaamheid inmiddels niet meer gaat om praten maar om het daadwerkelijk doen. ‘’Dat is koren op onze molen en ik ben daarnaast natuurlijk vooral ook blij dat verschillende bedrijven aangegeven hebben partner te willen worden van GBC Zaanstad. Samen staan we sterker en met die groei zorgen we voor nog meer impact!’’

 

 

 

 


Top pagina
Green Business Club | Voorwaarden | Website door Toast Design