Gepost door Green Business Club - Landelijk
2024/06/26 geplaatst in Algemeen

Succesvolle GBC Safari in Zaanstad

Op 25 juni 2024 vond de jaarlijkse GBC Safari plaats, ditmaal bij de Green Business Club (GBC) Zaanstad. Het evenement was een groot succes, met een diverse groep deelnemers vanuit alle 18 green business clubs van Nederland. De dag bood een unieke gelegenheid om te netwerken, kennis te delen en samen te werken aan duurzame oplossingen voor onze omgeving.

Diederik Imfeld, waarnemend directeur van GBC Nederland, opende de Safari met enthousiasme: “GBC Zaanstad was de eerste club in oprichting waar ik aan heb bijgedragen. Na zes jaar is het ongelofelijk om te zien hoeveel de club heeft bereikt. De programma’s binnen de energietransitie, circulaire economie en aanpak voor bedrijventerreinen zijn voorbeelden voor andere regio’s. Het is mooi om te zien hoe oudere en nieuwe clubs van elkaar leren.”

Historie
Het historische perspectief en duurzaamheid werden belicht tijdens de Safari, met een terugblik op de industriële geschiedenis van Zaanstad door Bibi Looijestijn, projectleider Circulair. Bibi benadrukte het belang van de Zaan als duurzame bron van water en wind, die al eeuwenlang wordt benut. Ruben Uitendaal, voorzitter van GBC Zaanstad, deelde zijn visie op de voortdurende innovatie en ondernemersgeest van de Zaankanters, wat heeft geleid tot een sterke focus op duurzaamheid.

Wandelsafari
Deelnemers aan de Safari werden uitgenodigd om vanuit dit historisch perspectief Zaandam te verkennen tijdens een wandelsafari georganiseerd door GBC Zaanstad en haar participanten. De route startte bij Inntel Hotels en omvatte diverse stops waar duurzame initiatieven werden gepresenteerd.

Bij Inntel Hotels konden deelnemers inspirerende projecten bewonderen, waaronder de innovatieve zonnepanelen van Energyra, die zelfs op bewolkte dagen efficiënt energie opwekken. Partners zoals GZ, Druk op Groen en I&DT presenteerden eveneens hun bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Een bezoek aan de Rabobank belichtte de verduurzaming van de Achtersluispolder, een bedrijventerrein in Zaanstad. Hier werden energiebesparingsmogelijkheden besproken, samen met uitdagingen zoals netcongestie, gepresenteerd door Michel Mol van Blocklabel en Vincent van Vliet van Sturm.

Op het gebied van circulaire bouw deelden Gaby Foekens van bouwbedrijf Foekens en Femke Nagel van de gemeente Zaanstad inzichten over afvalreductie en donorgebouwen. Ook bij ‘De Ambitie’ in Zaandam werd getoond hoe een oud bankgebouw wordt getransformeerd naar een duurzaam kantoor door Timo de Regt (STAN Partners), Martijn Beijer (Vastgoeddokter) en Ruud Meijns (M&O Techniek BV).

De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied bood een kijkje achter de schermen van hun bijdrage aan een duurzamer Zaanstad, met innovaties in laadinfrastructuur en energieopwekking gepresenteerd door FIMIH, DEVCON en EQUANS.

Het concept van stations als mobiliteitshubs werd besproken door Mark Sloothaak van NS, Bert van Rijssen van Breikers en Sander Buningh van BAM, waarbij werd benadrukt hoe stations kunnen transformeren naar duurzame mobiliteitsknooppunten.

Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven
Tijdens het evenement werd het startschot gegeven voor het Zaans Duurzaamheidsloket voor Bedrijven door de wethouder Rene Tuijn, gekleed in een opvallend oranje pak vanwege de avondwedstrijd van het Nederlandse elftal. Verder schoten ze, met een bal, de eerste vragen in voor het loket. Vragen die nu bij de verschillende organisaties binnenkomen en straks allemaal aan het loket gesteld kunnen worden. Het duurzaamheidsloket wordt officieel gelanceerd in september, in samenwerking met GBC Zaanstad. Dit loket zal bedrijven ondersteunen bij het realiseren van duurzame initiatieven.

GBC Award is gewonnen door…
De dag werd afgesloten met de uitreiking van de Green Business Club Award, toegekend aan GBC Utrecht voor hun project ‘het Bomenbal’ op het Jaarbeursplein. Petra, programmamanager van GBC Utrecht, nam de award in ontvangst van oud-voorzitter Guido Frenken, die het project prees om zijn innovativiteit en inspiratie.

We bedanken alle deelnemers en betrokkenen voor hun bijdrage aan deze geslaagde dag en kijken uit naar de volgende GBC Safari.

Foto’s gemaakt door: Ritchie Damwijk

Bekijk alle foto’s in de online galerij!