2024/02/12 geplaatst in Afval, Circulair

Amsterdamse hotels gaan de strijd aan tegen voedselverspilling

Maandag 5 februari is de No Waste Challenge 020 officieel afgetrapt. 15 Amsterdamse horecaondernemers gaan in kaart brengen hoeveel voedsel ze verspillen en proberen dit te verminderen. De komende maanden werken zij samen met Orbisk, Wastewatchers en InstockMarket aan een duurzamer bedrijf.

Minder voedselverspilling voor een beter klimaat

Het tegengaan van voedselverspilling is een belangrijke maatregel tegen klimaatverandering. Wereldwijd wordt ongeveer 1/3 van het voedsel verspild. Terwijl we veel energie stoppen in het verbouwen, verwerken, vervoeren, koelen en opwarmen van ons eten. In Europa zorgt voedselverspilling voor zo’n 6 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Daar is dus nog een wereld te winnen!

Impact in de horecabranche

In de hotels en restaurants staat eten en drinken bij uitstek centraal. Zo heeft Amsterdam alleen al meer dan 500 hotels waar iedere dag meer dan 50.000 gasten ontbijten, lunchen en dineren. Dat zijn allemaal kansen om minder voedsel te verspillen. Denk aan de maaltijden anders voorbereiden, serveren of de overblijfsels verwerken.

No Waste Challenge 020

De No Waste Challenge 020 is een initiatief van de gemeente en Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, in samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland en Green Hotel Club. De deelnemers kunnen gebruik maken van één van de interventies die worden aangeboden en (deels) gesubsidieerd worden door de Amsterdam. De gemeten resultaten worden gedeeld en in samenwerking met Wageningen University & Research verwerkt tot een Amsterdams sectorgemiddelde.

Deelnemers No Waste Challenge 020

Deze horecaondernemers gaan samen onderzoeken hoe zij zo min mogelijk kunnen verspillen: Hotel Pulitzer Amsterdam, The Albus, KIT Hotel, XO Hotels, Four Elements Hotel, Aristo Meeting Center, Hotel TwentySeven, Leonardo Hotel Amsterdam City Center, Leonardo Hotel Rembrandtpark, Royal Hotel, Hotel Jakarta Amsterdam, Hotelschool The Hague, Hotel Casa en Roode Leeuw.