2023/10/17 geplaatst in Algemeen

Sustainable Business Safari Fascinatio 2023 groot succes

In het kader van de ‘week van de duurzaamheid’, die plaatsvond van 8 t/m 14 oktober 2023, organiseerde Green Business Club Fascinatio in samenwerking met gemeente Capelle aan den IJssel hét ochtend programma met aansluitende lunch gericht op zakelijk Capelle: wat een mooie opkomst en start van de ‘week van de duurzaamheid’!

Het evenement begon met een inleiding van Esther Klüth, voorzitter van GBC Fascinatio, die het belang van samenwerking tussen de gemeente, bedrijven en zakelijke netwerken benadrukte. George Derksen en Sophie Schrover van de gemeente Capelle aan den IJssel presenteerden de plannen van de gemeente om duurzaamheid te bevorderen en legden de nadruk op de noodzaak van samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Het evenement trok vertegenwoordigers van verschillende zakelijke verbanden, waaronder het Economisch Netwerk Capelle (ENC), BIZ Capelle XL, BIZ Capelle West, GBC Rotterdam Alexander, Lions en de Rotary, wat volgens GBC Fascinatio kans biedt om de samenwerking te versterken en de duurzaamheidstransitie verder vorm te geven.

Klimaatverandering en sociale instabiliteit
Een ander hoogtepunt van het evenement was de inspirerende keynote speech van Klimaat generaal Tom Middendorp, waarin hij het verband legde tussen klimaatverandering en sociale instabiliteit. Hij illustreerde dit met voorbeelden van de gevolgen van klimaatverandering, zoals watertekorten, extreme hitte en natuurrampen, en benadrukte tegelijkertijd de innovatieve oplossingen die wereldwijd worden ontwikkeld. Daarnaast gaf hij een mooi voorbeeld van eigen bodem waarbij samenwerking tussen bedrijven leidt tot een geweldige off grid oplossing voor stroomvoorziening.

Dieper in op duurzaamheidsthema’s
Na de keynote speech splitsten de deelnemers zich op in vier subgroepen om dieper in te gaan op specifieke duurzaamheidsthema’s: Mobiliteit, Circulariteit, Klimaatadaptatie en Energie. Elk van deze subgroepen bood een kort programma met presentaties en praktijkvoorbeelden.

In het kader van Energie werden slimme oplossingen in panden getoond, terwijl in de Mobiliteitssubgroep symbolisch de eerste paal werd geslagen voor een slimme bandenpomp. Klimaatadaptatie werd belicht tijdens een rondleiding langs projecten, zoals de GBC-communitytuin en een duurzaam wijngaardconcept. De Circulariteitssubgroep kreeg een boeiende presentatie over circulariteit en zero waste van expert Nina van den Berg, namens GBC Nederland.

Het evenement werd afgesloten met een heerlijke veganistische/vegetarische lunch, waar deelnemers enthousiast met elkaar van gedachten wisselden. De positieve reacties van de aanwezigen bevestigden het succes van het evenement en de gemeente Capelle aan den IJssel is vastbesloten om de duurzaamheidsinspanningen voort te zetten met meer evenementen in de toekomst.

Meer informatie
Wil je meer weten over dit evenement, de thema’s of GBC Fascinatio? Neem contact op met Vincent Dellebeke via vincent@greenbusinessclub.nl.