2022/05/01 geplaatst in Algemeen

Terugblik eerste webinar GBC Fascinatio over thuiswerken

Op vrijdag 15 april vond de eerste webinar van Green Business Club (GBC) Fascinatio plaats over thuiswerken! Tijdens deze sessie werden vragen gesteld als hoe stuur je met je thuiswerkbeleid op duurzaamheid? Hoe organiseer je dit goed? Welke hulpmiddelen kun je hiervoor inzetten? Maar bovenal hoe regelen jullie dit? Onder begeleiding van Elske van de Fliert werd hierover in gesprek gegaan.

Vanaf 15 februari geldt het advies: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. Alhoewel de nationale overheid voor corona nooit zo duidelijk heeft uitgesproken maar een beperkt aantal dagen op kantoor te werken, geeft het veel mensen het gevoel: we mogen weer. We mogen weer naar kantoor. Niet goed voor de CO2 uitstoot en niet goed voor de files.

Daar komt nog eens bij dat het sinds 1 januari niet meer mogelijk is om medewerkers een vaste reiskostenvergoeding te geven. Alleen als zij maximaal twee dagen thuiswerken kan dit. Maar met maximaal de helft van de werktijd op kantoor, werken veel mensen meer dan twee dagen thuis.

Thuiswerken, wat is het probleem?
Tijdens de sessie ging het gesprek over welke problemen er worden ervaren met het thuiswerkbeleid. De problemen die naar voren kwamen:

  • Minder zicht op prestaties werkzaamheden;
  • Huisgenoten, kinderen die willen kletsen;
  • Balans werk en prive – oud gedrag veranderen;
  • Leidinggevenden kijken met verschillende blikken naar beleid.

Thuiswerken, hoe organiseer je het goed?
Om het thuiswerken goed te organiseren, kun je een aantal stappen doorlopen:

  1. Waarom wil je (als organisatie) thuiswerken? Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid en kostenbesparing;
  2. Hoe veel wil je dat mensen thuiswerken? Heeft het invloed op CO2-doelstelling of een kostendoelstelling;
  3. Bedenk dan welke hulpmiddelen je gebruikt: arbodienst, salarisadminstratiepakket, beloningsapp, thuiswerkovereenkomst en deel de resultaten met elkaar;
  4. Leg het vast in een plan: wat ga ik doen, wanneer en hoe;
  5. Implementeer.

Een waardevolle sessie waar concrete handvatten naar voren kwamen en waar een vervolg aan wordt gegeven.

Meer informatie
Wil je meer weten over deze sessie of over GBC Fascinatio? Neem dan contact op met Carola Kalishoek, programmamanager GBC Fascinatio via carola@greenbusinessclub.nl