Eindhoven doe(t) het licht uit

Om lichtverspilling in de regio tegen te gaan doet Green Business Club Eindhoven mee aan de ‘licht-uit campagne’. Dit project is erop gericht om energiebesparing te bevorderen en is onderdeel van het traject ‘Versneld Energie Besparen’. Dus doe jij ook het licht uit? Wij helpen je daarbij.

 

 


Waarom moet het licht uit?
Ook in Eindhoven brandt er onnodige lichten tussen 00:00 – 06:00 uur, terwijl er niemand meer in het pand aanwezig is. Dit zorgt niet alleen voor onnodige kosten, onnodig hogere CO2 footprint van jouw bedrijf, maar het geeft ook lichtoverlast voor dieren. Lichtverspilling dus. In de komende tijd worden tussen 23.30 uur en 06.00 uur foto’s en een filmpje gemaakt in het gebied om de stand van zaken vast te stellen. Bedrijven en organisaties worden opgeroepen het licht uit te doen als start van de versnelde energieaanpak.

Amsterdam Zuidas – Sloterdijken en Rotterdam gingen je voor
De campagne vindt dit jaar opnieuw plaats op meerdere plekken in Nederland. Naast Eindhoven doen ook Zaanstad, Hilversum, Rotterdam Kop van Zuid, Den Bosch Spoorzone en Green Hotel Club mee. De campagne krijgt veel media aandacht. Zo was Amsterdam Zuidas bij de NOS te zien. Zie hier de fantastische beelden van Rotterdam en raak geïnspireerd door de beelden van Sloterdijken. Graag zetten wij ook Hilversum donker op de kaart met een mooie film met aangesloten organisaties.

Wie kunnen meedoen?
De campagne ‘licht uit’ is voor zowel onze participanten als andere bedrijven in Eindhoven. Meedoen is kosteloos. Door mee te doen aan deze campagne, laat je als bedrijf zien dat je aan de slag bent met duurzaamheid. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf positieve bekendheid krijgt.

Na aanmelding worden deelnemers op de hoogte gehouden en uitgenodigd voor bijeenkomsten en kennissessies.

Versneld Energie Besparen – over de drietrapsaanpak
In stap 1 ligt de focus op het uitdoen van zoveel mogelijk lichten en kennis en ervaringen delen. Voor bedrijven die ook slimmer willen omgaan met hun klimaatsystemen worden extra activiteiten georganiseerd. Daarnaast kunnen een aantal van onze participanten kosteloos in aanmerkingkomen voor een uitgebreide routekaart, opgesteld door een gespecialiseerd bedrijf. Een routekaart helpt bij het vergroten inzicht in huidige prestaties gebouwen en kansen voor besparing.

Stap 1. Zichtbare licht verspilling verminderen

  • Fotoronde aan het begin en einde van het project
  • Werving deelnemers & voeren gesprekken
  • Online kennissessie voor deelnemende bedrijven met tips & ervaringen en resultaten
  • Deelname aan onze eigen video met de boodschap ‘doe mee/welk licht doe jij uit’
  • Online zichtbaarheid bedrijven / delen van successen deelnemende bedrijven

Stap 2. Slimmer en minder koelen en verwarmen

  • Uitsturen enquête – voor ophalen huidige stand van zaken
  • Uitdagingen verder onderzoeken
  • Online sessie met resultaten & Tips en tricks koplopers

Stap 3. Routekaarten naar Paris Proof (voor participanten)

  • 2-3 participanten van Green Business Club Eindhoven komen in aanmerking voor een persoonlijke routekaart (rapport) voor hun gebouw. Met behulp van deze routekaart, opgesteld door Equans, zie je wat er verbeterd kan worden aan jouw gebouw, wat de kosten daarvan zijn, wat de investering is en wat de terugverdientijd is.