2021/11/22 geplaatst in Afval, Circulair

Samenwerking E-Waste Arcades & Green Business Club Eindhoven Spoorzone

Je koffiebeker, de uitgeprinte mail of de schil van je vitamine rijke lunch. Dagelijks komt er veel afval vrij op de werkvloer. Het Eindhovense creatieve bureau E-waste Arcades is door Green Business Club Eindhoven gevraagd mee te denken over het toekomstige afvalbeheer rondom de gebiedsontwikkeling KnoopXL.

E-waste Arcades
E-waste Arcades is een jonge, maatschappelijk betrokken designstudio onder leiding van ontwerper Joris Petterson. “Zoals ons motto ‘Let’s make recycling fun!’ stelt willen wij duurzaam gedrag stimuleren vanuit plezier en een positieve ervaring. In ons werk onderzoeken, ontwerpen en creëren wij om de circulaire economie aan te jagen en daarbij kennis en bewustzijn te vergroten” legt Joris uit.

Toekomstgerichte visie
In de reeds gepubliceerde ontwikkelvisie van KnoopXL wordt onder het kopje ‘Circulariteit- huishoudelijk en bedrijfsafval’ beknopt ingegaan op diverse mogelijkheden. De wens is om die passage te onderzoeken en te onderbouwen. Hieruit volgt het opstellen van een toekomstgerichte visie die in fases kan worden geïmplementeerd. De overheid stelt de ambitie dat Nederland in 2030 50% minder grondstoffen gebruikt en in 2050 volledig circulair is.

Hoe gaan we te werk?
E-waste Arcades start met een eerste inventarisatie en kijkt hierin naar de breedte van de dagelijkse afvalstromen en hoe iedere werknemer meteen kan beginnen met stappen zetten naar een duurzame werkvloer in de toekomst. “We zoeken naar een circulair toekomstbeeld voor diverse afvalstromen en bekijken hoe we middels (ludieke) interventies en inspirerende voorbeelden de werknemer van nu klaar kunnen stomen voor een afvalarme of het liefst zelf afvalvrije werkvloer” aldus Joris Petterson. E-waste Arcades neemt vervolgens contact op met diverse leden en partners van GBC Eindhoven Spoorzone om in co-creatie te kijken naar bevindingen, passende mogelijkheden en interventies.