2021/11/20 geplaatst in Energie

Eindhoven Spoorzone heeft ’s nachts veel onnodig licht, dat kan beter!

Met de campagne ‘Lichten uit in de Lichtstad’ vraagt Green Business Club (GBC) Eindhoven Spoorzone aandacht voor lichtvervuiling. Eindhoven is nog steeds een van de meest verlichte steden van Nederland. Waar komt dat licht vandaan? We zijn in de nacht op onderzoek gegaan in de Spoorzone.

Het kan beter in de Spoorzone
Een gemiddeld kantoor van 600 m2 verbruikt ongeveer 60.000 KWh elektriciteit per jaar.
Het grootste deel daarvan is verlichting. Inmiddels zijn er talloze technische mogelijkheden om ervoor te zorgen dat ’s nachts de lichten uit kunnen om daarmee energie te besparen. Maar gebeurt dat ook?
Als je ’s nachts een bezoek brengt aan de Spoorzone in Eindhoven dan brandt er flink wat licht. Denk aan kantoorverlichting die is blijven branden en verlichte, lege parkeerplaatsen. In de meeste gevallen verlichting die ’s nachts uit kan. Het kan dus beter. Daar is Erwin Kerkhof, duurzaamheidsadviseur van de Technische Universiteit in Eindhoven (TUe) het mee eens: “We kunnen het absoluut beter doen in de Spoorzone. In de nieuwere gebouwen hebben wij lichtsensoren waardoor de lichten automatisch uitgaan. Dit is een simpele oplossing om energieverspilling en lichtvervuiling tegen te gaan.

Artificial intelligence
Door de TUe worden door middel van ‘living labs’ allerlei onderzoeken gedaan op het gebied van artificial intelligence: “Het gaat erom dat je de data kan gebruiken op allerlei vlakken, in dit geval is dat bijvoorbeeld weten wat de bezettingsgraad is. Dan kan niet alleen het licht uit op momenten dat het kan, er zijn dan ook bijvoorbeeld minder zalen nodig en minder schoonmaak. Op allerlei vlakken kan je de investering terugverdienen, niet alleen maar op energielevel.

Doe ook mee!
Neem contact op met de gebouwbeheerder of gebouweigenaar en vraag naar de mogelijkheden. Laat het ons weten als je meedoet met deze campagne en dan schijnen wij licht op jouw bedrijf of organisatie! #GOEDBEZIG

Onze voorzitter Robert Koolen ging midden in de nacht op onderzoek in de Spoorzone!Het filmpje waarin onze voorzitter Robert Koolen midden in de nacht op onderzoek is uitgegaan in de Spoorzone? Check dan deze link:

Meer weten of doe je al mee? Neem contact op Merel Rietveld, programmamanager GBC Eindhoven Spoorzone via merel@greenbusinessclub.nl