2021/11/15 geplaatst in Algemeen

Joost Smetsers: ”Duurzaamheid is iets geworden waar we constant mee bezig zijn.”

Joost Smetsers, accountmanager bij Hydrobusiness, deelt zijn persoonlijke relatie met het begrip duurzaamheid en de trotste momenten van Hydrobusiness als het gaat om duurzame ontwikkelingen. Ook kijkt hij vooruit naar wat hij samen met Green Business Club (GBC) Eindhoven Spoorzone hoopt te bereiken.

Welke rol speelt duurzaamheid voor jouw persoonlijk?
”Voorheen was de rol van duurzaamheid meer een optie of tijdelijke kwestie terwijl vandaag de dag duurzaamheid iets is geworden waar we constant mee bezig zijn. De natuur geeft duidelijke signalen af; extreem droge zomers, aardbevingen in het noorden van Nederland en de Maas die laatst ruim buiten haar oevers trad. Soms hebben we vervelende gebeurtenissen nodig om ontwikkelingen echt door te zetten. Hetzelfde geldt voor de Corona pandemie. Het heeft mij geleerd dat we aanzienlijk minder gebruik hoeven te maken van de auto. In de afgelopen 1,5 jaar is het aantal kilometers met de auto zeker gehalveerd en het werk is gewoon doorgegaan.”

Waar ben je het meest trots op kijkend naar duurzaamheid binnen jouw bedrijf?
”Met trots kunnen we zeggen dat sinds kort het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven verwarmd wordt met energie uit de waterwinning van Brabant Water, ofwel aquathermie. Dat levert een besparing op van zo’n 450.000 kubieke meter gas per jaar, 80 procent van de totale gasrekening. Daarnaast heeft HydroBusiness een afvalwaterzuivering voor Vion in exploitatie (op basis van Design, Build, Finance, Maintain and Operate) waarbij de verontreiniging in het afvalwater wordt omgezet in waardevol biogas. Vion kan op deze manier ruim 50% van haar gasbehoefte invullen met eigen biogas. Diverse vormen van verduurzaming die ook nog eens financieel interessant zijn, wat willen we nog meer?”

Wat wil je graag nog oppakken met GBC Eindhoven Spoorzone?
”Wat ik graag wil oppakken is enerzijds de energietransitie en anderzijds de waterbalans. Daarnaast denk ik graag mee over innovatieve oplossingen in de spoorzone van Brainport Eindhoven.”