Met de Wethouder op Safari door Spoorzone

Woensdag 28 november organiseerde Green Business Club Eindhoven een Gebiedssafari door de Spoorzone voor haar participanten en geïnteresseerden. Er gebeurt meer op duurzaam en leefbaar gebied dan men vaak denkt! Met circa 30 personen waaronder Jan van der Meer, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Eindhoven,  bezochten we het gebied en namen we een kijkje bij de duurzame ontwikkelingen.

Het nieuwe onderwijsgebouw Atlas op de Campus van TU Eindhoven was het eerste bezoek. Dit gebouw mag zich kronen tot het meest duurzame onderwijsgebouw van Europa, gecertificeerd volgens de BREEAM methodiek waarbij het gebouw de hoogste normering heeft behaald, namelijk Outstanding*****. Door de toekomstige gebouwgebruikers werd een toelichting gegeven op de onderwijsconcepten die hier worden gehuisvest en de duurzame toepassingen in het gebouw.

Vanuit de campus liepen we richting het vernieuwde kantoorgebouw van EY (participant GBC Eindhoven) waarbij  aannemer VB Groep en architect DiederenDirrix/BureauEAU een toelichting gaven op de bouw en het kantoorconcept voor deze nieuwe locatie. Het is mooi om te zien dat de aannemer en architect beide participant zijn van de GBC en gezamenlijk optrekken om de circulaire gedachte omtrent materialisering te laten terugkomen in dit project.

Als laatste blikvanger is een bezoek gebracht aan het gebied Strijp-S. Dit gebied is nog steeds in volle ontwikkeling waar verschillende nieuwe werk-, woon- en leisure concepten worden toegepast. Door Park Strijp Beheer werd vooraf een presentatie gegeven over de totale ontwikkeling, vanaf het vroegere Philips terrein tot het levendige gebied wat het vandaag de dag is. Vervolgens is een bezoek gebracht aan het Microlab op Strijp-S waar verschillende (maak)bedrijven zijn gehuisvest. De safari is geëindigd met een mooie borrel in het SX gebouw wat een broedplaats is voor activiteiten op het gebied van sport en marketing.

Door kennismaking met het gebied is veel informatie gedeeld die toegepast kan worden in de projectgroepen die actief zijn binnen GBC Eindhoven. Onder anderen binnen de werkgroep Circulaire Economie & materialen en de werkgroep Energie zijn veel nieuwe inzichten opgedaan. Het delen van deze kennis is een basis om de toekomstige ontwikkelingen op een circulaire en duurzame wijze plaats te laten vinden.

Speciale dank aan Gemeente Eindhoven, CRA Vastgoed, BureauEAU, Park Strijp Beheer en TU Eindhoven die deze dag mede mogelijk gemaakt hebben!