2020/11/13 geplaatst in Afval, Algemeen, Energie, Mobiliteit

René Sloots, penningmeester GBC Bunnik: “Het is goed om stil te staan bij de toekomst.”

René Sloots is werkzaam als General Manager bij Postillion Hotels, één van de bedrijven die participant is van Green Business Club (GBC) Bunnik. Sinds augustus 2019 is hij ook werkzaam als penningmeester bij deze club. Wij gingen met hem in gesprek over zijn werkzaamheden, duurzaamheid, projectgroep Mobiliteit, GBC Bunnik en de toekomst.

Wat voor werkzaamheden verricht je bij Postillion Hotels?
“Ik ben General Manager bij Postillion Hotels en verantwoordelijk voor de vestiging in Bunnik. Een locatie die bestaat uit 30 multifunctionele vergaderruimtes, een businesspoint, groot restaurant en 79 hotelkamers. Postillion Hotels heeft 7 vestigingen in Nederland, waarvan zes met een hotel functie. Waar we bij Postillion sterk in zijn, is het faciliteren van vergaderingen, bijeenkomsten en congressen tot 1000 personen. Dat is nu lastig in deze tijd. Wel bieden we hybride en online bijeenkomsten aan. Wanneer ontmoeten weer kan, staan we uiteraard voor een ieder klaar met inachtneming van alle maatregelen die zijn voorgeschreven.”

Wat doet Postillion Hotels op het gebied van duurzaamheid?
“Wij hebben al een aantal jaren het Green Key goud label wat in houdt dat we voldoen aan criteria met betrekking tot duurzaamheid. Hierbij moet je onder andere denken aan juiste afval scheiding, waterbesparing en duurzame energie. We zijn bij verschillende projecten betrokken op het gebied van “No Food Waste” en werken samen met “too good to go” en starten vanaf januari met “de Clique”, een regionale organisatie die onder andere koffiedrab gebruikt voor het kweken van oesterzwammen. Wellicht ken je ons hotel ook van de Tesla en Allego laders die wij op het terrein hebben staan. We bevorderen daarmee het gebruik van elektrische auto’s. Het wagenpark van Postillion zal in 2021 worden omgezet naar 100% elektrisch. Aan maatschappelijke thema’s dragen wij ons steuntje bij door onder andere samen te werken met diverse (hotel) scholen, we zijn betrokken bij dance for life en diverse projecten in de regio waaronder het buddyhuis en het onderzoek naar het kinderhart in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.”

Hoe begeleid je werknemers in het algemeen en nu in deze periode van COVID-19?
“We zijn gesloten op het moment, maar werken wel in shifts. Medewerkers zijn twee dagen per week op het werk. Dan gaat het om achterstallige dingen wegwerken, ideeën bedenken voor wanneer we weer open gaan, schoonmaakwerkzaamheden en buitenterreinen onderhouden. Ik ben hier zelf ook iedere dag aanwezig om in contact te blijven met de medewerkers en ze een hart onder de riem te steken. Ik vind het belangrijk om een open houding richting de medewerkers te hebben. Wekelijks informeert onze algemeen directeur Erik-Jan Ginjaar onze via een “youtube live” sessie over de stand van zaken en beslissingen die door de directie worden genomen, dit wordt als zeer positief ervaren.”

Je bent penningmeester binnen het bestuur van GBC Bunnik, wat houdt dat in?
“Ik coördineer de inkomsten en uitgaven die gedaan moeten worden en werk ik de boekhouding bij. Ik zorg ervoor dat de contributie geïnd wordt en dat de lopende rekeningen betaald worden.”

Je bent ook de aanjager van de projectgroep Mobiliteit. Welke plannen hebben jullie daar?
“Klopt! We willen onder andere de verkeersbewegingen terugdringen door meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Dit doen we samen met de provincie, het Goed op Weg project, en de NS om naast het terugdringen van de verkeersbewegingen meer veiligheid te kunnen waarborgen in het gehele gebied. Het Anton van Dam pad, het pad wat vanaf het station Bunnik langs Vrumona naar het bedrijventerrein leidt, zal op korte termijn onder handen worden genomen. Het bestaande fietspad, wat als onveilig wordt ervaren, zal een opfrisbeurt krijgen zodat deze nog meer door fietsers gebruikt zal gaan worden. Daarnaast zullen voetgangers, die nu ook gebruik maken van dit pad, een eigen voetgangers pad krijgen. De moestuinen zullen ook worden verfraaid. Na deze opfrisbeurt zal het pad aantrekkelijk zijn om (meer) gebruikt te gaan worden. Alle leden van de GBC zullen een banden op spanningspomp op hun terrein plaatsen als ze er nog geen hebben en we zullen als club er 1 aan de gemeente schenken. Deze zal op een strategische plek worden geplaatst en alle inwoners kunnen hier kosteloos gebruik van maken.”

Wat betekent duurzaamheid voor jou?
“Het is goed om stil te staan bij de toekomst. Bewustwording is de eerste stap naar verandering. Hoe kunnen we onze planeet op de juiste manier doorgeven aan de volgende generaties? Dingen die ik op het werk heb, neem ik ook mee naar huis. Als voorbeeld: het scheiden van afval. Dat wil ik aan de rest van mijn gezin meegeven. Duurzaamheid hoort voor mij bij de basis of je op werk bent of thuis. Meer groen, vaker fietsen, minder de auto pakken, meer elektrisch rijden, kinderen en medewerkers betrekken bij bijvoorbeeld schoonmaakacties.”

Jullie zijn partner van GBC Bunnik, wat is volgens jullie de meerwaarde van een GBC?
“Het samenwerken, je kan dit soort grote projecten niet alleen. De Green Business Club faciliteert een netwerk waar grote en kleine bedrijven uitdagingen gezamenlijk aan gaan met als doel om iets terug te geven aan de bewoners van Bunnik. Voorbeelden hiervan zijn de banden op spanningspomp en het vergroenen van het bedrijventerrein.”

Hoe zie je de toekomst tegemoet van GBC Bunnik?
“Positief! Ik sluit niet uit dat er nog meer bedrijven uit de regio zich aansluiten en daar gaan we ook zeker mee aan de slag. Ik heb er vertrouwen in! We hebben een goed bestuur zitten en verschillende projectgroepen die we verder willen uitrollen. Ik heb er zin in om elkaar weer live te kunnen ontmoeten en aan de slag te gaan.”