Liggen er al zonnepanelen op daken van bedrijven? – Interview BunniksNieuws.nl
Bron: (19 februari) BunniksNieuws.nl – Kuun Jenniskens
BUNNIK Een veelgehoorde vraag in discussies over het opwekken van energie met windmolens en zonnevelden is: waarom leggen we die zonnepanelen niet op daken van bedrijfsgebouwen, zoals bij BAM en Vrumona? BunniksNieuws.nl zocht uit wat hier allemaal bij komt kijken. Wat hebben bedrijven als mogelijkheden onderzocht? Waar lukt het om zonnepanelen te leggen? Waar niet? Met welke reden?
In Bunnik is een Green Business Club (GBC) actief. Hierin zitten bedrijven die rondom het stationsgebied gevestigd zijn: Vrumona, BAM, Postillion Hotels, ENGIE, BOVAG, Nederlandse Spoorwegen – en Sempergreen trad onlangs ook toe. We spreken met GBC programmamanager Ragnhild Scheifes, met Martine Kruiswijk (duurzaamheidsmanager Vrumona) en met GBC voorzitter Nils Bonder (directeur concernhuisvesting BAM).
Martine Kruiswijk, Nils Bonder en Ragnhild Scheifes voor de
gevelzonnepanelen bij de BAM –
DAKEN BAM LIGGEN VOL BAM wil zelf het goede voorbeeld geven, zo legt Nils Bonder uit, omdat het bedrijf ook zelf projecten doet op het gebied van energietransitie. ,,BAM heeft in Bunnik zowel kantoren in eigendom, als huurpanden. Op de eigendomspanden liggen alle daken vol met zonnepanelen, daar kan geen paneel meer bij. Op enkele huurpanden liggen ook zonnepanelen.”
Met TNO samen test BAM sinds kort een vlak met zonnepanelen verticaal tegen de muur. Bonder: ,,Het bijzondere aan deze panelen is dat deze kunnen voorzien van elke print die je wilt, zoals een baksteenuitstraling. We hopen deze panelen bij hoogbouwprojecten in de toekomst te gebruiken als gevelonderdelen. Er wordt onderzocht hoeveel rendement dit oplevert.”
De BAM campus bestaat uit 11 gebouwen. Op gebouwen ABCD liggen samen 600 panelen – dit is goed voor circa 18 procent van het elektriciteitsverbruik van die gebouwen. Nils Bonder: ,,De constatering van BAM is dat je maar een beperkte hoeveelheid van je energie met vastgoed kunt opwekken. Zeker als de gebouwen of installaties al wat ouder zijn. BAM is klaar met wat we zelf kunnen, ook op het punt van energiebesparing.” Daarom ziet Bonder potentie in de Green Business Club: ,,De volgende stap is toch echt samenwerken. Hoe kunnen we slimme combinaties maken? In GBC verkennen we of we kunnen samenwerken met het opwekken en delen van energie.”
Voor grootverbruikers zoals BAM levert afgifte aan het elektriciteitsnet weinig eurocenten op. ,,Daarom zou het basisprincipe moeten zijn, dat op het moment dat je de energie opwekt, het ook verbruikt”, aldus Bonder. ,,Wij houden bijvoorbeeld energie over in het weekend, kunnen we deze energie leveren aan huishoudens? Hier zoeken we de samenwerking met de Energie Coöperatie Bunnik. Eerlijk gezegd zitten hier veel obstakels, er zit nog achterlopende wetgeving in de weg, maar ook risico’s.”
VRUMONA ONDERZOCHT DAKEN Martine Kruiswijk legt uit dat Vrumona het plaatsen van zonnepanelen op de eigen bedrijfsdaken goed heeft onderzocht. ,,Er was zelfs al een SDE subsidie voor aangevraagd. Het kantoorgebouw, dat vanaf de snelweg te zien is, heeft nauwelijks oppervlak over voor zonnepanelen. Er staan veel installaties op dit dak, bovendien is er veel schaduwslag.”
Ook het dak van het gebouw met de productielijnen blijkt ongeschikt voor zonnepanelen: ,,Het is een ouderwetse fabriek met veel glas in het dak om licht te hebben bij de productie. Omdat het niet gezond is voor mensen om in kunstlicht te werken willen we het licht in de fabriek houden.”
Dan blijft het gebouw waar de kratten met drank worden opgeslagen over. Dat pand is te zien vanaf het station. ,,Dit gebouw heeft de potentie voor 4000 zonnepanelen. In theorie kan 63 procent van dit dak worden vol gelegd. Probleem is echter dat het voor tonnen technisch moet worden aangepast, en ook in de elektrasystemen moet van alles vernieuwd.” Deze investeringen mogen niet met een SDE subsidie worden betaald en dat maakt het niet rendabel.
EERST ENERGIESLURPERS VERVANGEN,, Daarmee is niet gezegd dat deze zonnepanelen er niet komen”, zo zegt Martine Kruiswijk. ,,Maar ze staan lager op de lijst dan het vervangen van een machine. Dat zet meer zoden aan de dijk.” Momenteel zet Vrumona vooral in op het naar beneden brengen van het energieverbruik. ,,We hebben een analyse gemaakt waar energieverlies optreedt. Bij Vrumona gebruiken we veel perslucht, en het maken van perslucht kost veel energie. Al onze productielijnen worden op dit moment onderzocht op luchtlekkages. Onlangs hebben we de Pasteur, een machine die de flessen reinigt, vervangen. Dat was een grootverbruiker van energie- dat levert dus veel meer energiebesparing op dan het plaatsen van zonnepanelen.”
Vanuit BAM onderschrijft Nils Bonder deze denkwijze: ,,Een investering in een zuinige luchtbehandelingskast, die 40 procent minder energie vraagt, is veel nuttiger dan een oude installatie op meer zonnepanelen aan de praat te houden.”
Martine Kruiswijk: ,,Ons dak van de opslag verhuren aan bijvoorbeeld een energiecoöperatie, is ook nog optie. Verzekeringstechnisch is dat nu nog lastig als de fabriek stil komt te liggen doordat de zonnepanelen in brand vliegen bijvoorbeeld, zoals wel eens voorkomt – bij wie ligt dan het risico?” Martine Kruiswijk schetst een duidelijk beeld bij nieuwbouw: ,,Vrumona wil een nieuwe waterfabriek bouwen. Daar gaan direct zonnepanelen op het dak, daar is het geen discussie.”
Ragnhild Scheifes vertelt wat andere GBC deelnemers doen: ,,ENGIE heeft ook panelen op het dak, maar zij hebben een raar veel kantig dak en dat geeft minder mogelijkheden. Ook BOVAG heeft panelen gelegd.”
OPSLAG IN BATTERIJEN Maar er leven meer creatieve ideeën binnen de GBC, aldus Nils Bonder: ,,Door de grote hoeveelheid energie die we als BAM inkopen, kunnen we dat goedkoop doen. Terug leveren aan het net levert echter weinig op. Meer energie opwekken en terug leveren wordt per jaar een slechtere businesscase. Momenteel zoeken we naar manieren om de opgewekte energie in een batterij op te slaan. Heineken test dit ook uit. Ook kunnen we als GBC samenwerken, in die zin, dat we de energie die we zelf niet nodig hebben, onder onze bedrijven kunnen verdelen. Onze kantoren hebben een energievraag van 8 tot 17 uur. Dat maakt Postillion Hotel voor ons heel interessant, want die heeft in de avond rond etenstijd een grotere energievraag.”
SAMEN OPWEKKEN EN VERDELEN Dat laatste is echt de droom van Nils Bonder met de GBC: ,,Het zou me supergaaf lijken als we letterlijk samen energie opwekken en verdelen.” Martine Kruiswijk droomt met Bonder mee: ,,Als we met zijn allen off grid, op een energieneutraal level kunnen uitkomen, dan zou dat fantastisch zijn. Nog mooier wordt het, als we het ook daarbuiten zouden kunnen brengen.”
De droom van Ragnhild Scheifes borduurt hierop voort: ,,Opgewekte energie koppelen aan mobiliteit, ook daar is GBC actief mee bezig. Het idee is dat bedrijven een vloot met elektrische (deel-)auto’s hebben, die de energie vanaf de gebouwen kan opslaan. En dus ook weer kan terug leveren. Dat zou echt een mooie volgende stap zijn.”
door Kuun Jenniskens


