Gepost door Green Business Club - Landelijk
2023/05/24 geplaatst in Algemeen, Circulair

Het halfway point van de Circulair Inkopen Accelerator!

Vorige week dinsdagmiddag kwam de groep deelnemers van de tweede ronde van de Circulair Inkopen Accelerator samen voor een tussentijdse bijeenkomst. De deelnemers zitten op de helft van de accelerator en hebben inmiddels 4 challenges afgerond. Tijdens de bijeenkomst blikten we terug op de afgelopen weken en gaven we een klein voorproefje wat er nog komt.

De Circulair Inkopen Accelerator is een online leermethode ontwikkelt door PHI Factory die alle waardevolle kennis over circulair inkopen voor iedere professional op de eigen werkplek toegankelijk maakt. Een groep van inkopers vanuit onder andere Probiblio, Veiligsheidsregio Haaglanden en Athora doen momenteel mee aan de tweede run. Al gamend werken zij naar een circulair kantoor!

De tussentijdse bijeenkomst was vooral een moment om bij elkaar in te checken. Staan alle neuzen nog dezelfde kant op? Wat hebben de deelnemers al opgestoken over circulair inkopen? En hebben ze wellicht al iets kunnen toepassen binnen de eigen organisatie?

Elk team heeft een eigen pilotproject gekozen. Van het inkopen van duurzame en circulaire kantoorartikelen tot het formuleren van een duurzaam inkoopbeleid; elk bedrijf kiest haar eigen project. De deelnemers gaven aan dat het hele programma toch wel veel tijd kost, maar dat het online programma ook het eigen bewustzijn vergroot, informatief is en dat je op een speelse en leerzame manier veel kennis over circulair inkopen krijgt voorgeschoteld.

Wim Hogendoorn, ICT inkoper bij de Sociale Verzekeringsbank, liet weten dat door de accelerator je gaat nadenken over een kant van inkopen waar je normaal niet bij stilstaat. ‘Het is een stukje bewustwording, maar ook maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierbij ga je anders naar dingen kijken. Niet alleen in je werk, maar ook in je persoonlijke leven. Je realiseert wat voor impact je kunt maken’.

Aan het eind van de bijeenkomst gaf Femke van PHI Factory een klein inkijkje in de aankomende challenge, de vijfde, die de deelnemers te wachten staat. Ze gaan door verschillende circulaire financiële modellen. De deelnemers gaan ook aan de slag met een groeimodel. Hoe wil je dat de leverancier groeit naarmate de samenwerking vordert en hoe gebeurt dit op een duurzame manier?

Derde run: september 2023
De tweede run zal begin september 2023 feestelijk worden afgesloten. De derde groep start donderdag 21 september met een kick-off. Heb je vragen of interesse in de derde run? Op 26 juni 2023 van 14:00 tot 15:00 is er een online informatiesessie waarin al je vragen worden beantwoord. Daarvoor aanmelden kan via een mailtje aan Femke (femke.posthuma@phifactory.com). De kosten per deelnemer zijn tussen de €650 en €800, afhankelijk van de grootte van en aantal deelnemers per organisatie. Bekijk hier een informatiesessie terug waarin Yvette Watson de Circulair Inkopen Accelerator uitgebreid presenteert of neem contact op met Lara Jongejans | lara@greenbusinessclub.nl.