Ruim 100 deelnemers bij sessie over het einde van de wegwerpbeker
Green Business Club Nederland organiseerde voor de derde keer een digitale kennissessie met VANG Buitenshuis in het kader van Zero Waste. Na eerdere sessies over communicatie & gedrag in het kader van afvalscheiden en het voorkomen van organisch afval, was er nu aandacht voor een hot item: de koffiebeker. Met de aanstaande SUP-wetgeving staan organisaties voor verschillende keuzes: overstappen op herbruikbaar? Van porselein, hard kunststof, bekers-gemaakt-van-koffiebekers, bamboe? Een persoonlijke beker of oneindig pakken? Koud afwassen, thuis afwassen, centrale vaatwasservice? Wat doe je met bezoekers, hoe blijf je gastvrij?
Ruim 100 mensen namen deel aan de sessie, een teken dat het onderwerp breed leeft binnen veel organisaties. Van Het Leger Des Heils tot gemeente Utrecht, van de Gerrit Rietveld Academie tot FMO, ze waren erbij. In januari 2024 ziet het er naar uit dat de kantoren afscheid moeten nemen van de wegwerpbeker: herbruikbare bekers worden dan de norm, de wegwerpvariant is enkel toegestaan wanneer minimaal 75% hoogwaardig wordt verwerkt tot voedselcontactmateriaal. Cup to paper? Dat betreft laagwaardige verwerking. Vandaar dat de herbruikbare beker tijdens deze kennissessie centraal stond.
Ervaringen met bekers
De deelnemers kregen drie presentaties voorgeschoteld. Facilicom Group, participant van GBC Waterweg, implementeerde een persoonlijke herbruikbare beker bij ABN AMRO, participant van GBC Zuidas en zijn bereid de eerste ervaringen te delen. Welke beker, hoe reageren medewerkers en wat heb je te bieden aan bezoekers? Alycia Biekram – Manager Duurzaamheid en Development, deelde de eerste ervaringen. Presentatie Facilicom (PDF)
ISS Facility Services, partner van GBC Nederland en FM-partner van onder andere Accenture en PWC, deden al langer pilots met herbruikbare bekers en testte onlangs een Franse innovatie in Nederland. Esther Ter Braak – Sustainability & Zero Waste Manager, vertelde hier meer over. Presentatie ISS Facility Services (PDF)
Onder andere Rabobank en Gemeente Utrecht maken gebruik van Billie Cup, net als verschillende universiteiten en hogescholen. Meer weten over de Billie Cup? Neemt contact op met Vanessa De Bruyne (vanessa.debruyne@reuz.com)
Inzetten op wegwerpbekers
Gebruik van een wegwerpbeker binnen de kantooromgeving wordt niet enkel ontmoedigd, maar lijkt op dit moment ook vrijwel onmogelijk, uitgaande van de kaders van de SUP-wetgeving. Toch inzetten op wegwerpbekers? Dan is het belangrijk met het volgende rekening te houden:
// Inkoop: een ‘kartonnen bekertje’ is eigenlijk nooit 100% karton/papier, maar er is een vaak sprake van een plastic coating en valt daarmee dus onder de SUP-regeling.
// Verwerking: de uitzonderingsregel is enkel van toepassing wanneer de beker hoogwaardig wordt verwerkt tot een voedselcontactmateriaal. Er is op dit moment geen verwerker die dat kan, dit betekent een zeer onzekere factor in de business case (het is aannemelijk dat kosten hoger zijn dan bij verwerking tot tissues)
// Rapportage: Percentage dat hoogwaardig verwerkt wordt stijgt van 75 tot uiteindelijk 95%, hier zal een rapportageverplichting voor zijn, deels de verantwoordelijkheid voor de eigen organisatie (ingekochte t.o.v. verwerkte bekers), belangrijk om hier rekening mee te houden.
Bekijk de kennissessie hieronder terug!
Meer informatie
Wil je meer weten over de kennissessie? Neem contact op met Nina van den Berg via nina@greenbusinessclub.nl.