De Belastingdienst, het CAK, FMO en Nationale Nederlanden maken gebruik van Haagse Hub
Sinds 1 januari 2020 rijdt er dagelijks een elektrische wagen van de Haagse Hub aan de rand van het centrum naar het Beatrixkwartier. Onder andere koffie, sanitaire producten en kantoorartikelen worden slim, gebundeld en zonder co2 uitstoot geleverd. Participanten van Green Business Club Beatrixkwartier de Belastingdienst, CAK, FMO en Nationale Nederlanden maken gebruik van deze dienst en geven hiermee invulling aan de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek die Green Business Club Beatrixkwartier in 2019 ondertekende.
Stadslogistiek Den Haag
De Haagse Hub, met als merknaam ‘Stadslogistiek Den Haag’, wordt gerund door Djinny Logistiek, PostNL en afvalinzamelaar SUEZ en is het resultaat van een aanbesteding van de rijksoverheid, gemeente Den Haag, Shell, CAK, VNO-NCW en TNO. Door gebruik te maken van een hub, is het mogelijk goederen gebundeld en met elektrisch vervoer te leveren, zo worden bewegingen en uitstoot gereduceerd, wat weer bijdraagt aan een schoon en bereikbaar Den Haag.
Meer deelnemers
CAK en de Belastingdienst laten alle goederen leveren via de hub. FMO en Nationale Nederlanden zijn in eerste instantie met een aantal stromen begonnen. Ook andere participanten kunnen gebruik maken van de diensten van de hub, om zo gezamenlijk nog meer impact te maken. Op vaste momenten komt er een bezorger met goederen van verschillende leveranciers aan de poort, op deze manier wordt naast het gebied ook de eigen expeditie ontlast.
Enthousiasme leveranciers
Niet alleen deze bedrijven, maar ook de leveranciers zijn erg enthousiast over het gebruik van de hub. Zo leveren onder andere Canon, CWS, Office Depot en Selecta al bij de hub. “Canon zet zich in om de CO2 impact van producten tot een minimum te beperken. Het aanbieden van CO2-neutraal geproduceerd papier is hiervan een mooi voorbeeld, dat door onze samenwerking met de betrokken partijen van Stadsdistributie Den Haag emissievrij aan onze klanten geleverd wordt”, aldus Raoul van den Boom, Business Development & Back Office Manager bij Canon.
Retourlogistiek
De betrokkenheid van afvalspecialist SUEZ biedt veel nieuwe kansen. De eerste stroom afval van één specifieke categorie is al opgehaald bij facilitair dienstverlener FMHaaglanden. En binnenkort wordt er gestart met een pilot voor MN en Kimberly Clark, leverancier in hygiëne artikelen, waarbij sanitaire producten geleverd worden en er een afvalstroom retour wordt genomen.
Zero Emission Stadslogistiek
Slimme en duurzame logistiek is een belangrijk thema bij verschillende lokale GBC’s. Om kennis te delen over slimme en duurzame stadsdistributie organiseerde GBC Nederland in 2019 het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Zero Emission Stadslogistiek’. Eind 2019 startte participanten van GBC Zuidas een pilot met Hulshoff, partner van GBC Nederland, en onlangs ging GBC Utrecht Centraal een samenwerking aan met City Hub.