2021/10/11 geplaatst in Energie, Groen, Water

GBC Beatrixkwartier gaat voor groene toekomst op hoog niveau!

De gemeente Den Haag heeft 2021 uitgeroepen tot het ‘jaar van het dak’. Dat betekent dat er volop aandacht is voor de duurzame kansen die ons dakoppervlak biedt. Daar ligt namelijk ruimte voor vergroening, waterberging en energieopwekking. Netwerkorganisatie Green Business Club Beatrixkwartier (GBCB), die verschillende bedrijven uit het Haagse zakendistrict verenigt, is aan de slag gegaan met de daken van de kantoorpanden.

Overhandiging met uitzicht
Op dinsdag 12 oktober wordt aan de wethouder duurzaamheid Liesbeth van Tongeren de GBCB ‘Duurzame Daken Kansenkaart’ overhandigd. Deze duurzame kaart laat zien wat de mogelijkheden zijn op de daken van de panden in het kantorengebied. De bestuursvoorzitter van Green Business Club Beatrixkwartier, die de kaart en de bijbehorende catalogus gaat overhandigen, heeft de wethouder uitgenodigd op een toepasselijke locatie met uitzicht over het daklandschap van het Beatrixkwartier.

Data-analyse
De Duurzame Daken Kansenkaart is gemaakt door stichting Rooftop Revolution, een expert op het gebied van duurzame dakbenutting. De stichting gebruikt data om inzicht te krijgen in welke benutting het meeste rendement oplevert. Op basis van dit inzicht kunnen gebouweigenaren de meest passende duurzame keuzes maken. De daken van de panden van MN, PostNL, WTC, CAK, NN, FMO en RVO zijn geanalyseerd.

44.860 m2 extra groen
Een van de uitkomsten is dat deze daken 44.860 m2 aan ruimte bieden voor groen, zo’n 4 voetbalvelden. Dat zijn serieuze kansen voor meer biodiversiteit. De huurders van de panden zijn zeer enthousiast over de kaart en de uitkomsten. Arjen van ’t Klooster (Facility Manager MN en bestuursvoorzitter GBCB): “Mijn droom is dat we elke werkdag kunnen genieten van een uitzicht op een biodivers groen dak en de rond de bloemen zoemende bijen.” Nu het duidelijk is wat er kan op de daken is de volgende stap: aan de slag. Daarover zijn huurders en vastgoedeigenaren in gesprek.

Meer informatie
Meer weten over de Duurzame Daken Kansenkaart? Neem contact op met Pamela Logjes, Programmamanager GBCB via pamela@greenbusinessclub.nl