2018/12/07 geplaatst in Afval, Circulair

Eerste Lunch en Learn een succes | Together for a better world!

Eerder dit jaar ondertekende diverse bedrijven in het Beatrixkwartier de intentie verklaring om voor eind 2019 een eerste stap te maken met het reduceren van restafval. Woensdag 28 november was de aftrap van de eerste Lunch en Learn sessie bij MN.

Tijdens deze kennisdelingssessie deelde Pauline Rasterhoff van MN en Willem van Leeuwen van FMO hun ervaring met het reduceren van afval en het bepalen van doelstellingen voor hun organisatie. De inspirerende presentaties en gesprekken werden verder voorzien van input van Maurice Goudsmith van RVO, een expert op het gebied van afvalzorg en grondstoffenmanagement.

Het was geweldig om te zien dat veel van de deelnemende bedrijven steun krijgen vanuit hoger management en directie. Er leeft echt een wens om de organisaties te transformeren naar 100% circulaire bedrijven.  Hierbij kijkt men verder dan de verantwoordelijkheid voor alleen het eigen bedrijf, ook de voorbeeldfunctie die je hebt om je medewerkers te inspireren en om hun te inspireren andere te motiveren speelt van belang.

Waarom zouden bedrijven inzetten op een volledige circulaire bedrijfsvoering? ‘A Better world for you and me and future generations’ zoals Willem van FMO mooi verwoordde. Mooie gedachte, maar waar begin je dan als bedrijf?

De eerste stap is helder maken welke afvalstromen er allemaal uitgaan en inzichtelijk maken welke doelstellingen realistisch en haalbaar zijn voor een organisatie.  Dinsdag 15 januari vindt een verdiepingssessie plaats bij RVO voor bedrijven die nog geen heldere doelstelling hebben bepaald voor zichzelf of die hun huidige doelstelling willen toetsen op haalbaarheid.

Tijdens deze lunch kwam in ieder geval al genoeg inspiratie en ‘lessons learned’ naar boven. Van het leasen van papier, tot het plaatsen van wormen hotels die compost maken van overgebleven groen afval uit de kantine. Een compleet overzicht van alle tips en do’s & don’ts plus het complete overzicht van worksheets en templates van RVO die je kan gebruiken voor de diverse onderdelen van het circulair maken van je organisatie, zijn beschikbaar en worden gedeeld.

Meld je aan voor de sessie van dinsdag 15 januari of hou de agenda in de gaten voor de Lunch en Learn’s in het voorjaar.

De volgende thema’s van sessies in 2019 zijn:
12 februari 2019 – Verdieping over monostromen en leveranciers contracten
12 maart 2019 – Aanhaken van medewerkers
9 april 2019 – Visie en mogelijkheden voor inkoop