2017/11/28 geplaatst in Afval, Circulair, Event

Circulaire ondernemersmarkt RVO: kick-off voor circulaire doelstelling GBC Beatrixkwartier

Maandag 27 november organiseerde RVO een circulaire markt voor ondernemers in het Beatrixkwartier. Dit evenement was bedoelt voor alle functionarissen van de Rijksoverheid die iets bijdragen aan de circulaire economie. Daarnaast zijn ook deskundigen en beleidsfunctionarissen van buiten de Rijksoverheid uitgenodigd, waaronder participanten van GBC Beatrixkwartier. Een inspirerend event dat GBC Beatrixkwartier gebruikte als inspiratie voor de eigen circulaire doelstelling.

Op de markt waren 18 ondernemers die hun producten en diensten hebben laten zien, waaronder Better Future Factory, Broodnodig, De Haagsezwam, I-did, Paper Wise, Reisswolf, QCP, Bio Futura en Juicy-Juice. Tijdens de markt zijn er ook diverse presentaties gegeven over de circulaire economie en de afvalzorg bij de Rijksoverheid en hebben 4 ondernemers een pitch gehouden over hun passie en onderneming.

PeelPioneers
In Nederland worden er jaarlijks 250 miljoen Citrusschillen, zoals citroen-, sinaasappel- en limoenschillen weggegooid. Deze komen van onder andere industriële persers, zoals de fabrieken waar de verse sappen van de supermarkt geperst worden. Nu worden de schillen voornamelijk verbrand of vergist. PeelPioneers haalt drie grondstoffen uit de schillen: Etherische olie (grondstof voor cosmetica, food en schoonmaak industrie), een vezelrijke pulp die geschikt is als verpakkingsmateriaal of veevoer. Van de grondstoffen kan bijvoorbeeld (hand)zeep gemaakt worden.

De Haagsezwam
Wij maken gebruik van de middelen die al in onze economie voor handen zijn: heel veel koffiedik. Wist u dat Nederland wereldwijd de grootste verbruiker is van koffie? Den Haag verbruikt jaarlijks al minimaal 6 miljoen kilo koffie. En dat levert minimaal evenzoveel koffiedik op…dat zou zonde zijn als dat op de afvalberg belandt. Dus: wij halen koffiedik op in Den Haag en samen met andere restproducten (!) kweken wij daarmee oesterzwammen voor met name de consumptie.

Better Future Factory
De mensen van Better Future Factory zijn innovators – of beter nog: imagineers. Een combinatie tussen imagination en engineer: want dat is precies wat ze doen. Better Future Factory maakt van afgedankte auto-dashboarden een volledig nieuw product. En dat is hoe de circulaire economie werkt; uit afval een waardevol product creëren.

Op korte termijn informeren we u over de projectgroep Circulair die momenteel wordt opgestart. Kijk hier voor meer informatie.