2021/10/12 geplaatst in Algemeen

Buysse & Partners roept andere vastgoedeigenaren op om samen het Beatrixkwartier verder te verduurzamen

Green Business Club Beatrixkwartier (GBCB) verwelkomt Buysse & Partners als nieuwe participant. We gingen in gesprek met Philippe Vanhove over zijn future proof ambities.

Buysse & Partners investeert in iconisch en residentieel vastgoed in de Benelux. Ze zijn onder andere eigenaar van de Zilveren Toren in het Beatrixkwartier, waar GBCB participant MN huist. Buysse & Partners investeert sinds 2015 in iconische panden en heeft de ambitie om gebouwen zo future proof mogelijk te maken. Daarin is de wisselwerking tussen huurder en eigenaar erg belangrijk. “Huurder MN is echt ambitieus op het gebied van verduurzaming, daar heb ik geluk mee. Er zijn huurders die minder snel gaan!”, stelt Philippe.

Belgische roots
Buysse & Partners is een investeringsmaatschappij, opgericht in 2008 door graaf Frank Buysse met het hoofdkantoor gevestigd in de iconische BP-toren van architect Léon Stynen in Antwerpen. Philippe: “Bij veel fondsen zitten er allerlei lagen tussen huurder, investeerder en eigenaar. Wij staan zelf dagdagelijks in contact met onze huurders en de investeerders. Dat zorgt voor een efficiënte, duurzame relatie.”

Ambitieus doel
Deze duurzame relatie is niet alleen het resultaat van korte lijnen, maar ook van het goede verhaal van Buysse & Partners: “Er zit een evolutie op verduurzaming aan te komen. Daarmee bedoel ik dat binnenkort panden alleen nog meerwaarde hebben als ze future proof zijn. Voor ons ligt die horizon op 2027/2028.” Het doel van Buysse & Partners is dus om ervoor te zorgen dat hun assets tegen die tijd future proof zijn, zodat ze ook meer opleveren voor zowel de investeerder als voor de huurder.

Duurzame keuze
Om dat doel te bereiken maakt het bedrijf bewuste keuzes: “Wij breken niet zomaar panden af. Dat brengt doorgaans veel kosten en vervuiling met zich mee, wij kiezen eerder voor renovatie als bijdrage aan de waardevermeerdering en verduurzaming van het pand. Niet alleen in het kader van verkoop, maar ook als je de gebouwen wilt verhuren, moet je wat te bieden hebben. Als je goed voor het gebouw zorgt, zorg je goed voor je huurders en willen de huurders ook blijven. Zo bouwen wij aan een lange termijn relatie.”

Verschillen
Philippe kent de Belgische vastgoedmarkt goed. In de Nederlandse markt wil hij zich graag meer verdiepen. Een groot verschil met België is bijvoorbeeld dat in Nederland de wetgeving consequenter is. Verder bestaat EPC in België nog niet, vanaf 2022 is dat wel het geval. Een label A in Nederland is dus anders dan een label A in België.

Kennis delen
Buysse & Partners wil graag haar Belgische kennis delen én leren van het Nederlandse netwerk. Dat is één van de redenen waarom Buysse & Partners participant is geworden van Green Business Club Beatrixkwartier. Philippe doet een oproep aan andere vastgoedpartijen van GBCB, Cromwell en Bouwinvest om samen op te trekken als het gaat om het verduurzamen van het gebied en de panden.