Gepost door Green Business Club - Landelijk
2021/02/18 geplaatst in Afval, Circulair

Beste practices van participanten | zero waste in de praktijk

De opkomst tijdens het Symposium Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste begin maart 2020 verraadde het al: afval – het verminderen maar ook hoogwaardig verwerken – staat hoog op de agenda’s van participanten van de verschillende lokale Green Business Clubs. En hoewel we vlak na het symposium in een pandemie met bijbehorende strenge maatregelen belandde, gingen de participanten van GBC ook in 2020 verder met het implementeren van maatregelen om slimmer met grondstoffen om te gaan.

Bijna alle lokale clubs zijn bezig met het thema afval. De aanpak verschilt; zo tekenden CEO’s in Amsterdam de Zero Waste Zuidas overeenkomst voor een Zuidas zonder restafval in 2030 waarbij verminderen en lokale, hoogwaardige verwerking leidend is. In Beatrixkwartier zetten bedrijven zich in voor het verminderen van restafval en het delen van kennis en best practices. In Utrecht hangt de zero waste ambitie samen met een zero emissie ambitie.  In onder andere Arnhem, Rotterdam, Waterweg en Zaanstad staat het thema ook op de agenda.

Yoyo vervangt SUP

Single Use Plastics zijn bedrijven een doorn in het oog. Niet alleen zorgen ze voor een monostroom die vaak niet aan de eisen voldoet voor hoogwaardige verwerking, vanuit de Europese Unie komt er een richtlijn aan waarbinnen plastic disposables uitgefaseerd worden. Reden voor ISS Facility Services om bij GBC Zuidas participant Accenture een pilot te starten met YoYo.BootsReuse (Yoyo), een startup die herbruikbare take-away verpakkingen inclusief de implementatie van een retoursysteem introduceerde. Covid-19 gooit tijdelijk roet in het eten met en verbod op herbruikbare verpakkingen, maar zodra dit verbod van de baan is, stapt ISS bij Accenture volledig over op de producten van Yoyo en gaat het wegwerp plastic in de ban.

FMO: naar 17% restafval en paper as a service

Participanten van GBC Beatrixkwartier committeerden zich aan het reduceren van afval, en restafval in het bijzonder. Sindsdien rapporteren zij hun afvalcijfers. Participant FMO ging na het nemen van diverse maatregelen van 34% naar 17% restafval. Van het restafval bleek 80% vrij te komen bij de catering. De beoogde campagne om medewerkers beter te laten scheiden op de werkvloer ging van tafel en de focus werd verlegd naar cateraar Vermaat. De ambitie stopt niet bij het verminderen van afval, ook hoogwaardige recycling is een punt van aandacht. Zo sloot FMO een contract af met expert in circulaire stromen Returnity voor paper as a service, het leasen van papier.

Composteren op locatie

In Utrecht werken participanten aan  zero waste én zero emissie. In dat kader rondden TivoliVredenburg en Movares een succesvolle pilot af met de composteermachines van TEN Composting. Door het op de eigen locatie verwerken van organisch afval  – swill- tot compost, wordt vervoersbewegingen gereduceerd. TivoliVredenburg gaat daarnaast de samenwerking aan met De Clique, die de compost weer inzetten als grondstof. Het GBCU Café op 4 maart staat geheel in het teken van hoogwaardige verwerking van swill.

Meer weten of ook aan de slag? Neem contact op met Nina van den Berg | nina@greenbusinessclub.nl.