Laden Evenementen

Symposiumreeks Van Ambitie tot Aanpak: Energieneutrale gebieden

Vanaf 11 april tot en met 19 mei organiseert Green Business Club Nederland de symposiumreeks ‘Van Ambitie tot Aanpak: Energieneutrale gebieden’ om zo concreet mogelijk handvatten te bieden om te komen tot een energieneutraal gebied. Naast een aftrap en afsluiting op locatie, zijn er een aantal online kennissessies over verschillende onderwerpen. Zien we elkaar daar?

Programma

-> Kick off | 11 april 2022 14.00 uur tot 16.00 uur | Postillion Hotel Bunnik
Participanten van de 15 lokale GBC’s hebben elkaar lange tijd niet gezien, dus GBC Nederland praat deelnemers bij over de stand van zaken. Het thema ‘energieneutraal gebied’ wordt geïntroduceerd aan de hand van vijf pijlers, waarna een panelgesprek volgt over de rollen van bedrijven en organisaties in de gehele keten. Na afloop wordt informeel doorgepraat met een drankje.

-> Vier online sessies:
1. Verduurzaming begint bij een ambitie. Hoe zet je de stip op de horizon? Dinsdag 19 april 12.00 – 13.00 uur
Vraag ondernemers wat ze bedoelen met verduurzamen, dan komen ze met een lijst maatregelen. Hier moet iets aan vooraf gaan: het formuleren van een ambitie. Deze stip op de horizon helpt bij het bepalen van de route. De Vastgoeddokter ontwikkelde hiervoor een overzichtelijk aanpak met zes concrete stappen.
Doelgroep: MKB-/MKB+ die aan de slag willen met verduurzamen van hun vastgoed

2. Als slim collectief op weg naar een microgrid. Donderdag 21 april 11.00 – 12.00 uur
Gebouwde omgeving ontwikkelt zich steeds meer richting micro grids en energiehubs. Onafhankelijk opereren van het net wordt steeds interessanter: de energieprijzen stijgen en het elektriciteitsnet raakt voller en voller, waarbij de leveringszekerheid steeds meer onder druk komt te staan. Het antwoord ligt in de hoek van opslag, demand response en andere smart grid oplossingen. Er kan meer dan partijen vaak weten!  Corporate start-up Energico (onderdeel van Croonwolter&dros) richt zich op systeemintegratie en deze smart grid oplossingen.
Doelgroep: duurzame opwekkers, grootverbruikers, eigenaren van regelbare energiebronnen en andere schakels die nodig zijn binnen een slim collectief.

3. Zon op dak: waarom ligt niet alles al vol? Dinsdag 10 mei 16.00 – 17.00 uur
Er is weinig weerstand, het is vaak financieel en technisch haalbaar. Toch is nog veel dak onbenut. Een de klantzijde zijn er een aantal drempels:  constructie, verzekering, congestie op net en de financierbaarheid. Vaak stopt het traject wanneer partijen tegen deze drempels aanlopen. Maar zijn deze wel zo onoverkomelijk? In Zaanstad lukt het wel onder de vlag van Zon op Zaan. Partner Zelfstroom deel deze succesvolle aanpak.
Doelgroep: MKB-ers met dak!

4. Werksessie Routekaarten kantoorgebouwen/ Uitvraag energieonderzoeken GBC. Donderdag 12 mei 11.00 – 12.00 uur
In Utrecht en Beatrixkwartier deden participanten een uitvraag voor hun ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. Voor Utrecht Centraal doet InEnergie dat. In Rotterdam Centrum en Amsterdam Zuidas staan de GBC’s  op het punt een soortgelijke uitvraag te doen. InEnergie licht de aanpak in Utrecht toe. Wat zijn lesson learned voor GBC’s die op het punt staan zo’n uitvraag te doen?
Doelgroep: participanten van Green Business Club die actief zijn binnen de projectgroep Energie en huurders, beheerders en/of eigenaren van kantoorgebouwen.

->Afsluiting bij het GBCU-Café | 19 mei 2022 15.00 uur tot 17.00 uur | Utrecht Stationsgebied
Onder leiding van Mieke Eertens, projectleider Energie bij Green Business Club Utrecht Centraal blikken we terug op de digitale werksessies en delen de goede voorbeelden uit het netwerk. In een panelgesprek spreken de partners over de obstakels en de mogelijkheden die er zijn rondom samenwerking. Ook wordt door Utrechtse participanten het convenant Energieneutraal Stationsgebied ondertekend.

Doelgroep

Het symposium wordt georganiseerd voor het gehele netwerk van Green Business Club, maar ook relaties van buiten het netwerk zijn welkom. Huurders, pandeigenaren, infrastructuurbeheerders, kennispartijen en overheden hebben hun eigen rol in het toewerken naar energieneutrale gebieden. Deze rollen worden allemaal aangesproken in deze symposiumreeks, waarbij samenwerking voorop staat.

Meer informatie

Wenst u meer informatie over het symposium of heeft u vragen? Neem dan contact op met Diederik Imfeld, projectmanager GBC Nederland via diederik@greenbusinessclub.nl. Aanmelden voor de verschillende onderdelen van het programma kan via het aanmeldformulier.

Benieuwd naar eerdere symposia? In 2019 was er het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Emissievrije stadslogistiek’ en in 2020 het symposium ‘Van Ambitie tot Aanpak: Zero Waste’

Het symposium wordt mede mogelijk gemaakt door: Bouwinvest, CBRE, Croonwolter&dros, EQUANS, Hompe&Taselaar, InEnergie, Postillion Hotels, Vastgoeddokter en Zelfstroom.

Meer Evenementen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.