Den Haag doe(t) het licht uit

Op weg naar een energieneutraal 2030 of route Paris Proof hebben veel kantoren die zijn aangesloten bij Green Business Club Den Haag Beatrixkwartier (GBCB) ‘lichten uit tussen 23.30u en 6.00u’ opgenomen in hun corporate beleid. Met deelname aan campagnes als Earth Hour en Nacht van de Nacht vraagt GBCB al meerdere jaren aandacht voor ‘onnodige’ lichten uit. Met ‘Den Haag doe(t) het licht uit’ vragen wij structureel aandacht om géén onnodige lichten meer te laten branden in kantoren tussen 23.30u en 6.00u. Langer mag ook, uiteraard met behoud van het gevoel van veiligheid.

Verminder (on)zichtbare energieverspilling in kantoren
Je kunt gemakkelijk beginnen met verminderen van zichtbare energieverspilling in kantoren door het licht uit te doen als er niemand binnen is. Dit bespaart energie én kosten en is daarnaast fijn voor de bewoners in het gebied. Vaak houdt echt uitzetten ook in dat verder niet zichtbaar sluipverbruik van bijvoorbeeld stand-by sensoren etc. ook nog een besparing genereert. Lichten uit is niet van de een op andere dag gerealiseerd. Binnen organisaties en gebouwen spelen veel factoren een rol: hoe is het technisch geregeld, is er aanwezigheidsdetectie en werkt deze naar behoren? Daarnaast zijn organisaties vaak afhankelijk van andere organisaties dan de eigen. Denk bijvoorbeeld hierbij aan huurders die afhankelijk zijn van beheerders, medehuurders, pandeigenaren et cetera.

Meer impact
Het Beatrixkwartier is op grote delen al redelijk goed donker. Er valt altijd winst te behalen. Met een steekproef in februari en juli hebben we om 3.30u in de nacht foto’s gemaakt in het gebied. Uit deze steekproef blijkt dat het bij een aantal gebouwen al redelijk goed gaat, maar op veel plekken brandt ’s nachts nog wel licht in kantoren. Dit kan aan diverse zaken liggen denk aan gedrag van medewerkers zelf, het ontbreken van lichtsensoren op sommige etages en de vele stakeholders bij bedrijfsverzamelgebouwen. Onze participant-kantoren nemen verantwoordelijkheid en kijken hoe op korte termijn nog meer impact kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld kleine technische aanpassingen te verrichten.

Meedoen?
We roepen kantoren in Den Haag op om mee te doen. Je hoeft dus geen participant te zijn van Green Business Club Den Haag Beatrixkwartier. Een donkere Den Haag achter de duinen realiseren we samen! Meld je hier aan!

Onderstaande bedrijven en organisaties onderschrijven de ambitie en zetten zich in voor een donkere Den Haag tussen 23.30 en 6.00 uur.

Green Business Club Den Haag Beatrixkwartier is een impactorganisatie en staat voor een energieneutraal, duurzaam en toekomstbestendig Beatrixkwartier vóór en dóór de gebruikers in het gebied.

Den Haag doe(t) het licht uit from GBCB on Vimeo.

Deel de video of posts op sociale media: www.denhaagdoethetlichtuit.nl

Er is een traject Versneld Energie Besparen, gestart in Zuidas, toen uitgerold naar andere gebieden in de Metropoolregio Amsterdam en Rotterdam. Samen met vijf ander GBC’s hebben we van het ministerie van BZK een subsidie gekregen. De ambitie is om de Kantoren aanpak versneld energie besparen voor juli 2023 door te voeren. Naast de campagne tegen het onnodig laten branden van lichten en het laten uitvoeren van 3 gebouwenscans, is er aandacht voor klimaatinstellingen van kantoorpanden. Minder en slimmer verwarmen en koelen.

GBC Arnhem Gelderse Poort, Bunnik, Beatrixkwartier, Capelle aan den IJssel Fascinatio, Den Bosch en Utrecht Centraal zijn begin 2023 begonnen met dit traject.